Acordul european de salvare a Greciei, "prioritate naţională"
Cu 153 de voturi "pentru" şi 145 "împotrivă", premierul grec Georgios Papandreou a obţinut votul de încredere cerut parlamentului, crucial pentru aplicarea planului european de salvare.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 05 Noiembrie 2011, 10:20
Premierul Greciei, Georgios Papandreou, a câştigat vineri noapte votul de încredere al parlamentului, crucial pentru aplicarea planului european de salvare.
În favoarea guvernului au votat 153 de deputaţi şi 145 împotrivă, rezultat care exprimă obţinerea tuturor voturilor socialiştilor şi ale independenţilor.
Anterior, Georgios Papandreou precizase că votul de încredere reprezintă mandatul pentru formarea unui guvern de coaliţie, care să asigure susţinerea acordului european de reducere a datoriilor Greciei.
"Nu mă interesează dacă nu voi mai fi ales vreodată, vreau să întorc pagina şi să mergem mai departe", a declarat premierul, care nu a precizat data la care ar putea avea loc alegerile anticipate.
În dezbaterea de dinaintea votului, Georgios Papandreou s-a arătat dispus să înceapă încă de sâmbătă discuţiile pentru formarea unui guvern de coaliţie şi să părăsească funcţia de prim-ministru.
Georgios Papandreou a afirmat că partidele politice din Grecia trebuie să coopereze pentru "a proteja poporul", iar acordul de salvare european reprezintă "o prioritate naţională".
Premierul elen a adăugat că acordul "asigură securitate şi siguranţă şi garantează poziţia Greciei în Europa".
"Un acord care ne permite să ştergem o mare parte a împrumuturilor noastre şi să plătim dobânzi foarte mici pentru acestea. Ne uşurează mult drumul în următorii ani", a spus Georgios Papandreou.
Premierul elen a explicat şi motivul pentru care a propus convocarea unui referendum privind planul de salvare, apreciind că "ar fi fost mai bine ca poporul grec să decidă soarta ţării".
Potrivit ministrului de finanţe, Evangelos Venizelos, guvernul care va fi format în următoarele zile va asigura continuitatea demersurilor iniţiate de actuala echipă guvernamentală până la sfârşitul lunii februarie.
La începutul săptămânii, premierul Greciei i-a luat prin surprindere pe liderii europeni prin anunţul că vrea un referendum pe tema acordului de salvare.
Planul a provocat panică pe pieţele financiare, dar a fost în cele din urmă abandonat.