Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Acord pentru salvarea Ciprului

UPDATE: Ora 21.00 - Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis să continue să furnizeze lichidităţi de urgenţă pentru băncile cipriote.

Acord pentru salvarea Ciprului
Proteste în Cipru. Foto: Reuters.

25 Martie 2013, 07:36

Ora 19.10 - Acordul de asistenţă financiară convenit cu Cipru - "un nou model" pentru soluţionarea problemelor sistemului bancar din zona euro, anunţă preşedintele Eurogrup.

Ora 19.00 - Banca Centrală a Ciprului a anunţat că majoritatea cooperativelor de credit şi a băncilor comerciale locale, cu excepţia Bank of Cyprus şi Popular Bank, cele mai mari din Cipru, îşi vor relua activităţile cu publicul marţi, după o săptămână în care au rămas închise pentru a evita o retragere masivă a banilor.

Ora 17.30 - Preţul aurului a ajuns la cea mai scăzută valoare din ultimele zece zile, după ce anunţul unui acord de sprijinire a Ciprului i-a determinat pe investitori să se îndrepte dinspre aur spre alte active, precum dolari şi acţiuni, potrivit Reuters.

Ora 17.15 - Arhiepiscopul Ciprului, Hrisostom al II-lea, a declarat că Biserica Ortodoxă a Ciprului consideră pierduţi cei 100 de milioane de euro pe care îi are depuşi la Bank of Cyprus, prima bancă a ţării, pentru care Eurogrupul are în vedere o vastă restructurare

Ora 16.10 - Cipru poate impune controale asupra mişcărilor de capital însă numai pentru o perioadă scurtă de timp, a declarat comisarul european pentru servicii financiare Michel Barnier, transmite Reuters.

Ora 15.40 - Preţul petrolului a înregistrat o creştere de peste 50 de cenţi după anunţul acordului cu FMI şi UE

Ora 15.10 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut guvernului rus să studieze condiţiile unei restructurări a împrumutului de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului în 2011, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Ora 15.00 - Guvernul grec a estimat că acordul încheiat între Cipru, UE şi FMI este "dureros", dar evită ieşirea ţării din zona euro şi "haosul" pe care aceasta l-ar fi putut antrena

Ora 13.50 - Bank of Cyprus, cea mai mare bancă din Cipru, va aplica o taxă de 30% sumelor mai mari de 100.000 de euro din depozitele bancare, în cadrul acordului de ajutor financiar aprobat de Eurogrouop, a anunţat, luni un purtător de cuvânt al guvernului cipriot, citat de AFP.

Ora 13.05 - Corespondentul"The Guardian" din Cipru transmite că populaţia din Cipru este îngrijorată de faptul că economiile vor fi afectate de acordul semnat astăzi la Bruxelles. "Aceştia sunt furioşi pe Uniunea Europeană, în special pe Germania", spune corespondentul ziarului britanic.

Ora 13.00 - Acordul UE-FMI / Cipru este "echitabil" şi poate stabiliza situaţia din ţară, a spus ministrul german de finanţe, Wolfgang Schaeuble, citat de AFP.

Ora 12.40 - Ca reacţie a acordului negociat de Cipru la Bruxelles, premierul Rusiei, Dmitri Medvedev a spus că în opinia sa "furtul a ceea ce a fost deja furat continuă". Declaraţia premierului Medvedev a fost făcută astăzi, la Moscova, într-o întâlnire cu oficiali guvernamentali, relatează Reuters.

Se presupune că ruşii au depozitat în Cipru aproape 70 de miliarde de euro, din care 20-30 de miliarde ar putea fi pierdute în urma acordului de împrumut UE - FMI / Cipru.

Ora 11.40 - Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades a postat pe contul său de twitter un mesaj de mulţumire adresat oamenilor care "l-au susţinut în negocierile de la Bruxelles".

Acordul a fost negociat de preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, cu şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi directorul FMI, Christine Lagarde.

Noul program încheie negocierile intense din ultimele zile, după ce parlamentul cipriot a respins marţi taxarea tuturor depozitelor bancare, o condiţie din acordul iniţial pentru un pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro.

Thank you for your messages of support. They gave me strength during last night’s struggle to secure the best possible outcome for #Cyprus

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) March 25, 2013

Ora 10.10 - Şi indicii bursieri europeni au reacţionat pozitiv, după cei americani şi asiatici, în urma anunţului privind împrumutul acordat Ciprului de UE şi FMI.

Ora 09.55: Ministrul de finanţe cipriot Michalis Sarris a declarat televiziunii americane CNBS că "în mod firesc, ruşii sunt dezamăgiţi de întorsătura luată în Cipru".

"Ruşii au o tradiţie de afaceri îndelungată, fructuoasă şi fericită cu Cipru", a spus Michalis Sarris.

Se presupune că ruşii au depozitat în Cipru aproape 70 de miliarde de euro, din care 20-30 de miliarde ar putea fi pierdute în urma acordului de împrumut UE - FMI / Cipru.

Ora 09.10: Indicele bursier european FTSE 100 a urcat cu 0, 47%, cel spaniol IBEX cu 1,26% iar DAX (Germania) s-a apreciat cu 0,98% în urma anunţului privind acordul UE - FMI / Cipru.

Ora 09.00: Cele mai mari bănci din Cipru au limitat sumele cash care pot fi retrase de la bancomate.

Astfel, deponenţii la Banca Cipru (Bank of Cyprus) vor putea scoate de la bancomat maxim 100 de euro, în vreme ce cei de la Banca Populară Cipriotă (Laiki Bank) pot scoate maxim 120 de euro pe zi.

Ora 08.30: Bursele americane au reacţionat pozitiv în urma anunţului privind acordul de împrumut pentru Cipru.

Dow Jones Industrial Average a urcat cu 0,28%, Standard & Poor's 500 Index Stocks s-a apreciat cu 0,43%, în vreme ce Nasdaq-100 Index Stock Futures a atins o majorare de 0,49%.

--fb1

Şi indicele japonez Nikkei 225 a urcat cu 1,69%, la fel si cel sud-coreean Kospi, cu 1,49%.

Acord de ultimă oră

În timpul nopţii de duminică spre luni a fost adoptat la Bruxelles un acord "de salvare a Ciprului de la faliment".

Anunţul a fost făcut de către negociatorii europeni şi reprezentanţii FMI.

Acordul survine cu doar câteva ore înainte de termenul impus de oficialii europeni pentru acordarea împrumutului.

Potrivit acordului, Cipru va primi 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi de la FMI. Condiţia este ca autorităţile să facă o restructurare masivă a primelor două bănci alte ţării.

A fost evitat astfel pe ultima sută de metri pericolul prăbuşirii sistemului bancar cipriot - o bombă cu ceas pentru zona euro, care a influenţat şi cursul leului.

Cipru devine astfel a cincea ţară din zona euro care beneficiază de un plan de salvare.
Programul prevede că micii depunători nu vor avea de suferit.

În schimb cei cu depozite mai mari de 100 de mii de euro vor avea pierderi importante.

Acordul a fost negociat de preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, cu şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi directorul FMI, Christine Lagarde.

Video: Uniunea Europeană a aprobat planul de salvare a Ciprului. Sursa: Reuters.



Directoarea FMI, Christine Lagarde, a spus că s-a ajuns la o soluţie solidă şi durabilă, în timp ce zona euro consideră că soluţia găsită acum este mai bună decât cea de la 16 martie, însă preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a explicat că săptămâna trecută nu au existat condiţiile politice în Cipru pentru ca Nicosia să accepte această variantă, care a fost tot timpul pe masa negocierilor.

Faţă de planul anterior respins de parlamentul cipriot, diferenţa este că a dispărut taxa pe depozitele depunătorilor la băncile cipriote, însă suma ce va fi împrumutată Ciprului rămâne aceeaşi: 10 miliarde de euro.

Condiţia pentru a primi aceşti bani este ca Ciprul să facă o restructurare masivă a primelor două bănci alte ţării.

Laiki Bank "nu mai poate fi salvată"

Banca Ciprului, cu numeroşi depunători ruşi şi Laiki Bank sunt principalele bănci afectate. Laiki Bank ar putea dispărea, situaţia ei fiind atât de gravă încât nu mai poate fi salvată, a spus preşedintele Eurogrup.

Cum va avea loc restructurarea ei, a explicat preşedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem.

"Depozitele asigurate la Laiki Bank şi activele performante vor fi puse într-o bancă bună, care va fi apoi integrată în banca Ciprului.

"Restul va rămâne la Laiki Bank, care va fi lichidată.

"Depozitele sub 100 de mii de euro nu vor fi afectate, însă cei care deţin depozite ce depăşesc acest prag ca şi deţinătorii de acţiuni şi obligaţiuni vor fi serios afectaţi", a spus preşedintele Eurogrup.

Fără să facă referire directă la Rusia, ministrul cipriot de finanţe, Michael Sarris, a recunoscut că mulţi dintre partenerii internaţionali ai Ciprului vor fi dezamăgiţi şi vor suferi pierderi.

El a apreciat însă că acordul este cel mai bun posibil în actualele circumstanţe şi evită falimentul ţării şi ieşirea din zona euro.

Situaţia Ciprului este una specială

Comisarul pentru afaceri monetare Olli Rehn a dat asigurări că Uniunea Europeană va sprijini Ciprul şi poporul cipriot pentru a depăşi criza şi a insistat asupra faptului că actualele condiţii de împrumut nu vor mai fi impuse niciunei alte ţări.

El a explicat că situaţia Ciprului este una specială, sectorul său financiar având nevoie să fie restructurat pentru că este de opt ori mai mare decât economia ţării.

Detaliile redeschiderii băncilor cipriote vor fi stabilite luni de guvernul cipriot şi de creditorii internaţionali.

Guvernul cipriot nu a putut preciza dacă băncile vor fi redeschise mâine, aşa cum era prevăzut iniţial.

Între timp, unele supermarketuri din insulă au rămas aproape fără alimente.

Bănci închise de zece zile

Băncile sunt închise de zece zile şi furnizorii au început să ceară plata în numerar pentru livrări.

Vestea are însă deja efecte pozitive.

Pe pieţe s-a rispit teama de un faliment al Ciprului care ar contamina toate economiile fragile din jur.

Astfel euro a depăşit 1,3 dolari şi băncile din Asia au deschis puternic în creştere

În Republica Moldova, de la 1 ianuarie se va raționaliza consumul de curent
În lume 27 Decembrie 2024, 21:23

În Republica Moldova, de la 1 ianuarie se va raționaliza consumul de curent

În Republica Moldova a fost decretată starea de urgenţă în domeniul energetic, în condiţiile în care Gazprom nu va mai livra...

În Republica Moldova, de la 1 ianuarie se va raționaliza consumul de curent
În Germania, alegerile legislative federale vor avea loc pe 23 februarie
În lume 27 Decembrie 2024, 21:14

În Germania, alegerile legislative federale vor avea loc pe 23 februarie

Germania este cea mai importantă economie a Uniunii Europene.

În Germania, alegerile legislative federale vor avea loc pe 23 februarie
Parlamentul de la Chişinău a adoptat strategia naţională de apărare
În lume 27 Decembrie 2024, 18:58

Parlamentul de la Chişinău a adoptat strategia naţională de apărare

Strategia identifică drept riscuri de securitate la adresa Republicii Moldova continuarea războiului declanşat de Federaţia...

Parlamentul de la Chişinău a adoptat strategia naţională de apărare
Preşedintele Germaniei a dizolvat Parlamentul
În lume 27 Decembrie 2024, 18:52

Preşedintele Germaniei a dizolvat Parlamentul

El a confirmat că alegerile legislative federale anticipate vor avea loc pe 23 februarie.

Preşedintele Germaniei a dizolvat Parlamentul
2024, anul cel mai călduros din istoria înregistrăriilor meteorologice
În lume 27 Decembrie 2024, 18:47

2024, anul cel mai călduros din istoria înregistrăriilor meteorologice

World Weather Attribution susţine că aproape toate catastrofele naturale din acest an au fost intensificate de consecinţele...

2024, anul cel mai călduros din istoria înregistrăriilor meteorologice
Ucraina a trimis un prim transport de ajutoare alimentare în Siria
În lume 27 Decembrie 2024, 16:18

Ucraina a trimis un prim transport de ajutoare alimentare în Siria

Ucraina, un producător și exportator global de cereale și semințe oleaginoase, a trimis primul său transport de ajutoare...

Ucraina a trimis un prim transport de ajutoare alimentare în Siria
În Republica Moldova, sute de kilometri de drumuri și cale ferată au fost modernizate cu ajutorul UE
În lume 27 Decembrie 2024, 16:14

În Republica Moldova, sute de kilometri de drumuri și cale ferată au fost modernizate cu ajutorul UE

Peste 700 km de drumuri și 200 km de cale ferată din Republica Moldova au fost modernizate cu sprijinul financiar al Uniunii...

În Republica Moldova, sute de kilometri de drumuri și cale ferată au fost modernizate cu ajutorul UE
În lume 27 Decembrie 2024, 15:01

Rusia a amendat rețeua de socializare virtuală TikTok

Un tribunal rus a amendat vineri compania TikTok cu trei milioane de ruble (28.929,60 dolari), transmite agenția Reuters....

Rusia a amendat rețeua de socializare virtuală TikTok