Accidentul nuclear din Japonia "nu este unul major"
Autorităţile japoneze au evacuat populaţia pe o rază de 20 de kilometri în jurul reactorului nuclear la care a avut loc o explozie, însă au dat asigurări că nivelul de radiaţii nu este unul îngrijorător.
12 Martie 2011, 20:27
În Japonia, o explozie s-a produs sâmbătă, la centrul nuclear de la Fukushima, la 24 de ore după cutremurul devastator urmat de tsunami.
Autorităţile au precizat că nu este vorba despre un accident nuclear major, însă au evacuat populaţia din zonă.
Într-un mesaj adresat naţiunii, premierul Naoto Kan a afirmat că seismul şi valurile tsunami constituie un dezastru naţional fără precedent.
Ultimul bilanţ dat publicităţii de autorităţi despre efectele seismului indică 1.800 de morţi şi câteva zeci de mii de dispăruţi, însă orice estimări sunt provizorii.
Cea mai grav afectată zonă de seismul de 8,9 pe Richter, urmat de tsunami este nord-estul Japoniei, unde peste 150.000 de membri ai echipelor de salvare au fost mobilizaţi.
Reuters transmite că peste 300.000 de persoane au fost evacuate şi se află în adăposturi.
Oraşe întregi sunt inundate pe distanţe de până la 10 kilometri în interiorul ţărmului.
Situaţia este agravată de cele peste 160 de replici înregistrate în ultimele ore cu magnitudinea mai mare de 5 pe Richter.
Ultima dintre ele s-a produs în apropierea centralei nucleare de la Fukushima, unde s-a produs o explozie.
Trei persoane expuse la radiaţii
Deflagraţia de la centrala situată la 250 de kilometri de Tokyo a provocat temeri privind producerea unui accident nuclear major.
Trei persoane au fost expuse radiaţiilor.
Autorităţile au evacuat populaţia din jurul reactorului pe o rază de 20 de kilometri şi au dat asigurări că nivelul de radiaţii nu este unul îngrijorător, însă depăşeşte limitele admise.
Experţi în domeniul nuclear citaţi de agenţiile internaţionale de presă precizează că accidentul nu este similar cu cel de la Cernobîl.
Theodor Chirica. |
Aceasta este şi opinia lui Theodor Chirica, membru în conducerea forului atomic european.
El a declarat pentru postul nostru de radio, că autorităţile nipone au adoptat planuri internaţionale de urgenţă, iar evacuarea populaţei reprezintă o măsură de precauţie.
"Ei acolo probabil că au pus în aplicare planul de urgenţă şi în momentul în care apare... Nu trebuie să apară, să depăşească norma-limită.
"În industria nucleară şi în toate industriile astea există aşa-zisa cultură de securitate nucleară şi se iau măsuri preventive.
"Nu trebuie să ajungă populaţia să fie iradiată. Ea trebuie mutată. Şi s-ar putea ca niciodată să nu se atingă doza-limită", a declarat Theodor Chirica.
Audio: Interviu în exclusivitate cu Theodor Chirica, membru în conducerea Forului Atomic Europeran, despre accidentul nuclear de la Fukushima.
De altfel, la Fukushima se află echipe de pompieri specializate pentru intervenţii în caz de calamitate şi cu echipamente pentru asigurarea răcirii reactoarelor.
Conform Agenţiei pentru Securitate Nucleară şi Industrială, în apropierea reactorului au fost detectate elemente radioactive: cesiu şi iod.
Comunitatea internaţională, în spijinul Japoniei
Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a acorda ajutor Japoniei.
Forţele aeriene americane au livrat produse de răcire centralei nucleare de la Fukushima.
Premierul rus, Vladimir Putin, a ordonat verificarea planurilor de urgenţă în Extremul Orient.
Autorităţile ruseşti vor să se asigure că vor limita posibilele ameninţări privind o poluare radioactivă.
Un responsabil al serviciilor ruseşti de supraveghere sanitară, citat de France Presse, a declarat că un nor radioactiv se poate îndrepta spre Peninsula Kamceatka.
Comisia Europeană va convoca, la începutul săptămânii viitoare, o reuniune a autorităţilor europene pentru securitate nucleară, pentru a analiza incidentul nuclear de sâmbătă.
Japonia a informat Agenţia naţională pentru Energie Atomică despre explozia de la Fukushima.
Incidentul a fost evaluat de Agenţia de securitate nucleară şi industrială japoneză la nivelul patru, dintr-o scară de şapte.
Nivelul patru corespunde accidentelor care nu generează riscuri importante în afara centralei, conform documentelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).
Trei români, într-un adăpost de siguranţă
În ceea ce priveşte soarta românilor aflaţi în Japonia, ministerul de externe român a reactivat celula de criză care a fost operaţională şi pentru situaţiile extreme din ultimele săptămâni şi a anunţat că trei cetăţeni români sunt într-un adăpost din Japonia, în siguranţă.
Ambasada României la Tokyo continuă să fie în legătură permanentă cu autorităţile locale şi guvernamentale.