50 de miliarde de euro pentru infrastructura europeană
Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, alocarea acestor bani pentru următorii zece ani va însemna investiţii care creează cadrul pentru creştere economică.
19 Octombrie 2011, 19:25
Comisia Europeană intenţionează să aloce 50 de miliarde de euro unor viitoare proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii comunitare de transport şi energie, precum şi a reţelei de comunicaţii digitale.
Potrivit preşedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso, alocarea acestor bani pentru următorii zece ani va însemna investiţii care creează cadrul pentru creştere economică şi noi locuri de muncă, iar intenţia e parte a planului european de depăşire a crizei actuale.
Atenţia e îndreptată spre stabilitatea monedei euro, cea fiscală, reformele structurale şi sprijinul pentru băncile europene - a declarat Jose Manuel Barroso, dar trebuie ca o parte esenţială a abordării noastre să fie crearea de locuri de muncă şi creşterea economică, iar pentru aceasta e nevoie de investiţii.
"Scopul propunerii noastre e simplu. Europa trebuie să ajute la construirea acelor lucruri importante pentru cetăţeni şi pentru afaceri: drumuri, căi ferate, reţele energetice, conducte şi reţele de internet de mare viteză. Investiţiile vizate de program vor ajuta la conectatea infrastructurii, vor asigura piesele lipsă din aceste reţele. Vor duce la creştere economic şi crearea de locuri de muncă" - a arătat Jose Manuel Barroso.
Preşedintele Comisiei Europene a precizat că în cadrul proiectului denumit "Mecanismul de conectare a Europei" pese 30 de miliarde de euro vor merge către investiţii în infrastructura de transport.
Investiţiile vor crea locuri de muncă
Peste nouă miliarde vizează atingerea obiectivelor din domeniul energetic şi tot peste nouă miliarde de euro extinderea reţelelor de internet de mare viteză şi a serviciilor digitale pan-europene.
În domeniul energiei, de exemplu, este prima dată când Uniunea Europeană ar cofinanţa, din bugetul său obişnuit, construcţia unor proiecte de anvergură privind infrastructura.
Contribuiţia europeană ar fi de până la 50% din costurile studiilor şi lucrărilor, iar în circumstanţe excepţionale până la 80% pentru proiectele care sunt esenţiale asigurării aprovizionării.
Preşedintele Comisiei a arătat că în cadrul unui plan anterior, cel de redresare economică, implicarea Uniunii în proiectul energetic referitor la gazele naturale dintre România şi Ungaria, nu doar a contribuit la securitatea energetică a celor două ţări şi a Europei, dar a creat locuri de muncă.
Prezentarea proiectului de conectare a reţelelor europene a fost însoţită de un apel al preşedintelui Comisiei, în vederea reuniunii de duminică a Consiliului European.
Jose Manuel Barroso a insistat că Europa trebuie să răspundă categoric pentru a garanta tuturor ţărilor din zona euro sprijin. Mecanismul de stabilitate financiară e activat acum pentru Grecia, Portugalila şi Irlanda - a arătat el - iar alte ţări ar putea beneficia de el, dacă va fi necesar.
De asemenea, Comisia va insista duminică pentru acordarea unor răspunsuri clare legate de planul în cinci puncte de revenirea la creşterea economică; pe primul loc se află rezolvarea situaţiei din Grecia.