47 miniştri şi şefi ai apărării - discuții despre sprijinul pentru Ucraina
Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, coordonat de SUA, a intrat într-o nouă etapă, derulând a doua întâlnire, după cea desfăşurată în format fizic la Rammstein în Germania.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Mai 2022, 23:57
47 de miniştri şi şefi ai apărării au discutat despre sprijinul de care Ucraina are nevoie pentru a se apăra în faţa agresiunii ruse. Desfăşurată în format virtual, întâlnirea a fost coordonată de secretarul american al apărării Lloyd J. Austin. Cel mai important rezultat, după cum explică Radu Dobriţoiu, Ucraina va primi rachete antinavă de la Danemarca.
Radu Dobriţoiu: Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, coordonat de Statele Unite ale Americii, a intrat într-o nouă etapă, derulând a doua întâlnire, după cea desfăşurată în format fizic la baza americană Rammstein din Germania. Peste 40 de ţări, inclusiv România, fac parte din acest grup, căruia în această săptămână s-au alăturat Austria, Bosnia-Herţegovina, Columbia, Irlanda şi Kosovo. Totodată, a fost creat un mecanism de consultare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Statul Major al Apărării de la Kiev, pentru a obţine informaţii clare despre necesarul de echipamente militare şi logistică, de care ar avea nevoie Ucraina pentru a se apăra în faţa invaziei Federaţiei Ruse.
Lloyd J. Austin, secretarul Apărării din Statele Unite: Multe ţări donează muniţie critică pentru artilerie, sisteme de apărare, tancuri şi alte vehicule blindate. Alte ţări au venit cu angajamente noi pentru antrenarea trupelor şi pentru mentenanţa sistemelor de luptă ucrainene. Sunt prea multe ţări pentru le mulţumi fiecăreia în parte, dar daţi-mi voie să nominalizez câteva ţări care ies în evidenţă. Îmi exprim gratitudinea pentru Danemarca, ţară care a anunţat că va furniza lansatoare şi rachete antinavă Harpoon, pentru a ajuta Ucraina să îşi apere coastele maritime. De asemenea, mulţumesc Cehiei pentru susţinerea substanţială, care include donaţia recentă de elicoptere, tancuri şi sisteme de rachete. Alte ţări au anunţat că vor dona sisteme şi muniţie de artilerie, incluzând aici Italia, Grecia, Norvegia şi Polonia. Daţi-mi voie să recunosc şi importanţa sprijinului Marii Britanii, cu rol important de coordonare, o susţinere importantă în asistenţa de securitate a Ucrainei, cu o cantitate semnificativă de echipamente britanice, care continuă să se îndrepte spre Ucraina.
Radu Dobriţoiu: Lloyd J. Austin a mai precizat că s-a înregistrat un progres important în procesul de susţinere a securităţii Ucrainei, dar acest demers este în derulare şi este necesar să se acorde în continuare o asistenţă permanentă Kievului pentru a se apăra de agresiunea Federaţiei Ruse.