4 din 10 unguri "sunt intresaţi de alegerile europarlamentare"
Mai puţin de jumătate dintre cetăţenii unguri sunt interesaţi de alegerile europarlamentare de duminică, potrivit unui sondaj realizat de un institut din Ungaria.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 22 Mai 2014, 22:56
Mai puţin de jumătate dintre cetăţenii unguri sunt interesaţi de alegerile europarlamentare de duminică, potrivit unui sondaj realizat de un institut din Ungaria.
Semnificativ este şi aici succesul de care se bucură o formaţiune extremistă, Jobbik, chiar în condiţiile în care unul dintre europarlamentarii săi este bănuit că ar fi spion al Federaţiei Ruse.
Majoritatea cetăţenilor ungari consideră că aderarea în urmă cu 10 ani a Ungariei la Uniunea Europeană a adus avantaje tării, însă doar 40% dintre aceştia sunt interesaţi de alegerile europarlamentare de duminică, conform unui sondaj realizat de Institutul Ipsos.
Institutul din Ungaria a precizat astăzi că în baza cercetărilor efectuate în ultimele săptămâni, interesul faţă de alegerile europarlamentare este destul de scăzut în întreaga Europă, însă polonezii, francezii şi italineii acordă mai multă atenţie scrutinului de duminică decât ungurii, procentele în cazul acestora situându-se între 46% şi 48%.
Sondajul a mai relevat faptul că 55% dintre cetăţenii ungari consideră că aderarea Ungariei la Uniunea Europeană a fost benefică pentru ţară, o treime dintre aceştia apreciază că statutul de membru al Uniunii a adus, mai degrabă, dezavantaje, iar 12% dintre cei chestionaţi nu au putut să formuleze o opinie clară în această privinţă.
Aprecierile cetăţenilor ungari privind apartenenţa Ungariei la Uniunea Europeană diferă în funcţie de nivelul de studii şi de vârstă.
Astfel, peste 60% dintre cei cu studii superioare şi cu vârste sub 30 de ani consideră că aderarea Ungariei la Uniunea Europeană a adus avantaje ţării, procentul celor care sunt de aceeaşi părere fiind însă mai scăzut în rândul cetăţenilor cu studii şi medii şi cu vârste de peste 65 de ani.
În urma alegerilor din 25 mai, Ungaria îşi va putea trimite 21 de reprezentanţi în Parlamentul European, fiind înregistrate opt liste cu candidaţi din partea partidelor din această ţară.
Partidul de extremă dreapta Jobbik, care nu demult lansase ideea organizării unui referendum pe tema ieşirii Ungariei din Uniunea Europeană se află în prezent în centrul unui scandal de spionaj, după ce presa a publicat unele informaţii legate de unul dintre candidaţii să la alegerile europarlamentare, Béla Kovács, care a fost şi până în prezent membru al Parlamentului European.
/\/\Béla Kovács este suspectat de spionaj asupra instituţiilor Uniunii Europeneîn favoarea Rusiei, potrivit informaţiilor apărute în presă, dar detaliile anchetei demarate de procurori la sesizarea serviciului ungar de contraspionaj au fost secretizate.
Institutul Ipsos a menţionat că aprecierile cetăţenilor ungari privind apartenenţa Ungariei la Uniunea Europeană diferă în funcţie de nivelul de studii şi de vârstă.
Astfel, peste 60 la sută dintre cei cu studii superioare şi cu vârste sub 30 de ani consideră că aderarea Ungariei la Uniunea Europeană a adus avantaje ţării, procentul celor care sunt de aceeaşi părere fiind însă mai scăzut în rândul cetăţenilor cu studii medii şi cu vârste de peste 65 de ani.
În urma alegerilor din 25 mai, Ungaria îşi va putea trimite 21 de reprezentanţi în Parlamentul European, iar potrivit ultimelor sondaje de opinie, partidul de guvernământ Fidesz conduce detaşat în preferinţele alegătorilor, în faţa celorlalte formaţiuni politice