2013 este primit în întreaga lume cu focuri de artificii
Insulele din Pacificul de Sud, urmate de Noua Zeelandă, apoi de Australia cu tradiţionalul foc de artificii din golful Sydney, sunt primele ţări care sărbătoresc noul an 2013.
31 Decembrie 2012, 13:05
Statul budist Myanmar, ieşit din izolare şi înscris pe calea unei tranziţii democratice, sărbătoreşte pentru prima dată Anul Nou la unison cu planeta, printr-un spectacol pirotehnic desfăşurat la Rangun, în prezenţa a 50.000 de oameni.
În Australia, peste 1,5 milioane de oameni sunt aşteptaţi să asiste la focul de artificii din Sydney, care va ilumina faimoasa sa operă.
Show-ul a fost creat şi pus pe muzică de artista australiană Kylie Minogue.
În Japonia, familiile se duc la temple, după care se aşează în familie în faţa televizoarelor ca să urmărească emisiunea de sfârşit de an, "Kohaku Uta Gassen", vizionată de 40% dintre niponi, scrie agenţia de presă France Presse.
Foc de artificii şi muzică simfonică
La Dubai, artificiile vor ilumina cele 200 de etaje ale Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, pe fondul muzicii simfonice interpretate în direct de Orchestra filarmonică din Praga.
În Europa primii care întâmpină Noul An sunt ruşii.
Festivităţile încep cu un foc de artificii în Piaţa Roşie din Moscova, continuă deasupra Tamisei, la Londra, după cele 12 gonguri marcate de Big Ben şi în numeroase capitale europene, de la Stockholm la Lisabona.
La Paris, zeci de mii de oameni, printre care şi numeroşi turişti, sărbătoresc Anul Nou pe Champs-Elysées şi în faţa Tour Eiffel.
În Franţa, Revelionul este marcat în mod tradiţional de incendierea unor maşini, motiv pentru care ministerul de interne mobilizează 53.000 de poliţişti şi de jandarmi pentru a asigura securitatea, îndeosebi pe şosele.
La nouă mii de kilometri depărtare este pus în scenă cel mai mare foc de artificii din istoria Dakar-ului, într-un "spectacol piro-muzical" lansat de pe patru barje instalate în Oceanul Atlantic.
De cealaltă parte a Atlanticului, sute de mii de oameni asistă în Times Square, la New York, la o tradiţie veche de peste un secol: coborârea pe parcursul a 60 de secunde, până la miezul nopţii, a unui glob de cristal multicolor.
Spectacolul este animat de artişti de succes ai anului 2012, între care rapperul sud-coreean Psy, a cărui melodie, "Gangnam Style", a bătut recordul istoric de un miliard de vizionări pe YouTube.
La Rio de Janeiro, un foc de artificii de 16 minute va fi vizibil de pe faimoasa plajă Copacabana.
În Caracas, locuitorii sunt privaţi de tradiţionalul concert de sfârşit de an, din piaţa Bolivar, din cauza ultimelor veşti privind starea de sănătate a preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, bolnav de cancer, şi care este spitalizat la Havana, în Cuba.