150.000 de spanioli executaţi silit
De la începutul crizei economice, în 2008, până anul trecut, 150 mii de persoane au rămas fără locuinţele cumpărate cu credit şi cu datorii către băncile de unde s-au împrumutat.
12 Ianuarie 2012, 11:10
Multe dintre persoanele care acum şase ani erau proaspeţii şi fericiţii proprietari ai unei locuinţe în Spania, s-au tranformat în afectaţi de ipoteci şi se află într-o situaţie extremă. Din nefericire, printre ei se află şi mulţi români.
Asociaţia Persoanelor Afectate de Executări şi Licitaţii (AFES) a realizat un studiu din care reiese că în şapte ani, din 2008 până în 2015, îşi vor fi pierdut casele jumătate de milion de persoane şi că băncile vor fi nevoite să suporte pierderi de 34 miliarde de euro, din credite ipotecare pentru persoane fizice.
De la începutul crizei economice, în 2008, până anul trecut, 150 mii de persoane au rămas fără locuinţele cumpărate cu credit şi cu datorii către băncile de unde s-au împrumutat.
Asociaţia Persoanelor Afectate de Executări şi Licitaţii avertizează că dacă nu se iau măsuri urgente încă 135 mii de persoane, care se află în plină executare silită pentru că nu îşi mai pot plăti ratele la bănci, sunt în aceeaşi situaţie; plus încă alte 133 mii, care se alfă în pericol să nu mai poată înapoia creditele.
Dacă băncile ofereau credite pentru locuinţe, fără nicio problemă, şi evaluau casele la preţ dublu, astăzi, valoarea apartamentelor din Spania este la jumătate, faţă de acum câţiva ani, adică la cea reală, iar licitaţiile care au ca obiect vânzarea locuinţelor executate rămân fără rezultat.
Astfel, băncile spaniole se trezesc cu sute de mii de locuinţe în loc de banii cu dobândă, pierzând astfel, până în 2015, aproximativ 34 de miliarde de euro.
Pentru a repara situaţia actualtă, Asociaţia Persoanelor Afectate de Executări şi Licitaţii aştepată o măsură din partea guvernului Rajoy, care trebuie să aplice măsuri împotriva economiei subterane.
Motivul este că persoanele afectate de ipoteci sunt obligate de circumstanţe să muncească la negru, pentru a evita poprirea salariilor, în contul creditului ipotecar.
O posibilă soluţie de anulare a datoriilor ar fi reevaluarea locuinţelor, la un preţ cât mai apropiat de cel al pieţei, astfel încât, licitaţiile să aibă cumpărători; şi o lege care să prevadă şteregrea datoriei persoanelor fizice fără venituri, odată cu predarea casei la bancă.