1.000 de imigranţi şi-au găsit refugiu în tabăra din centrul Bruxelles-ului
Cei care ajung la Bruxelles, după mii de kilometri şi luni în care şi-au riscat viaţa, sunt cazaţi în tabere, unde li se acordă asistenţă medicală, mâncare şi sprijin.
10 Septembrie 2015, 14:00
Exodul refugiaţilor din Orientul Mijlociu continuă, la fel şi dramele care au loc în fiecare zi.
Cei care ajung la Bruxelles, după mii de kilometri, dar şi săptămâni, chiar luni, în care îşi riscă viaţa, sunt cazaţi în tabere special amenajate, unde li se acordă asistenţă medicală, mâncare şi chiar sprijin pentru integrarea socială.
Au parcurs câteva mii de kilometri pentru a ajunge aici, spun cei care locuiesc acum în corturile amenajate cu ajutorul unor organizaţii filantropice.
Tabăra se află chiar în parcul de peste drum de Oficiul pentru Străini, unde imigranţii trebuie să se prezinte pentru a-şi înregistra cererile de obţinere a statutului de refugiat.
Par puţin speriaţi când văd camerele sau aparatele de fotografiat.
Sunt standuri amenajate de către Crucea Roşie, de alte organizaţii caritabile, cu haine, paturi sau mâncate.
Există şi un centru de rugăciune: o moschee într-un cort.
Ahmed este din Bagdad şi se află de peste 10 zile în Bruxelles. A fugit de teama miliţiilor irakiene şi a organizaţiei Statul Islamic. Au vrut să-l omoare, îmi mărturiseşte el.
"Mesajul meu este că la începuturile sale islamul era fără putere, iar profetul nostru Mahomed l-a rugat pe un înţelept creştin să-l ajute. Mahomed le-a spus oamenilor: mergeţi la el şi vă va ajuta. Chiar dacă suntem musulmani veniţi din Siria, Palestina sau Irak nu suntem terorişti. Pentru noi, toţi aceşti oameni care ne ajută sunt precum creştinul", a spus Ahmed.
În tabăra de refugiaţi din centrul Bruxelles-ului a fost amenajată şi o şcoală unde copii şi adulţi doresc să înveţe franceza sau flamanda ca limbi oficiale în Belgia.
Sunt aproape o mie de refugiaţi, sunt familii cu copii, dar marea majoritate este formată din tineri sub 35 de ani.