Zeci de kilograme de carne de mici, retrase în mai multe judeţe
Loturile de carne de mici sunt suspectate a fi infestate cu salmonella. Carnea a fost retrasă din magazine din judeţele Prahova, Suceava, Harghita şi Galaţi.
Articol de Daniel Neguţ, 11 Iunie 2013, 18:39
Zeci de kilograme de carne de mici, care ar putea fi infectata cu Salmonella, au fost retrase din magazine în judeţele Prahova, Suceava, Harghita şi Galaţi.
Anterior, o unitate de procesare a cărnii din judeţul Neamţ a livrat comercianţilor din 23 de judeţe peste 600 de kg de carne de mici, în loturi suspecte că ar fi infestate cu salmonella.
Conform procedurilor, probe de carne au fost trimise spre analiză în laboratoarele de specialitate şi se aşteaptă rezultatele verificărilor.
Dacă se va confirma prezenţa bacteriei, marfa va fi distrusă, dacă nu, ea va fi repusă în vânzare.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că, în conformitate cu Regulamentul 178 al Comisiei Europene, datele de pe sistemul rapid de alertă sunt confidenţiale până la încheierea cercetărilor, ceea ce înseamnă că, pâna atunci, nu putem şti care este furnizorul de carne de mici infestată cu salmonella.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune că, prin tratament termic adecvat, pericolul dispare.
"Sigur, a consuma un aliment contaminat cu salmonella prezintă un risc de îmbolnăvire, de toxiinfecţie alimentară, însă, dacă alimentul care a fost contaminat cu salmonella este tratat termic corespunzător, acest agent patogen este distrus.
"În cazul micilor, ar trebui să fie foarte bine trataţi termic, încât temperaturi de peste 70 de grade să ajungă chiar în centrul micului. Cu alte cuvinte, micii ar trebui foarte bine pătrunşi pentru ca temperatura respectivă să poată să distrugă agentul patogen salmonella", spune doctorul Mencinicopschi.
El a atras atenţia şi asupra riscului de contaminare încrucişată şi a subliniat că trebuie evitat contactul direct sau indirect al micilor cruzi, posibil infestaţi cu salmonella, cu alte alimente care nu vor fi tratate termic ulterior, cum ar fi salata.