Vaslui: Numărul zilierilor la cules de plante medicinale „a scăzut semnificativ”
Direcţia Silvică Vaslui se plânge că găseşte cu greu forţă de muncă.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 06 Mai 2024, 16:11
Oamenii caută din ce în mai des tratamente naturiste pe bază de plante. România a început să exporte tot mai multe plante medicinale - în fiecare an, pleacă tone întregi spre ţări din Europa sau chiar America. Silvicultorii din judeţul Vaslui reuşesc să culeagă anual cantităţi importante. Ei se situează pe primele locuri la nivel de ţară în această privinţă. Anul trecut au recoltat peste 3 tone de plante medicinale.
În prezent însă, Direcţia Silvică Vaslui găseşte greu forţă de muncă, deoarece, nici plătiţi, nu mai sunt localnici care să dorească să lucreze zilieri, la cules.
Direcţia Silvică Vaslui înregistrează venituri importante din valorificarea fructelor de pădure și a plantelor medicinale, clasându-se în primele județe la nivelul țării în funcție de cantitățile recoltate anual.
Cătălin Idriceanu, directorul Direcției Silvice Vaslui: Dacă spunem doar faptul că am recoltat 30 de tone plante medicinle uscate, vă dați seama ce efort înseamnă. Cetățenii vin și ne sprijin contra cost, evident.
În ultima perioadă, însă, reprezentanții Direcției Silvice Vaslui susțin că a scăzut semnificativ numărul zilierilor care vin să culeagă plante medicinale sau fructe de pădure, acesta fiind un efect direct al scăderii numărului de locuitori din satele județului și, respectiv, al îmbătrânirii populației.
Cătălin Idriceanu: Este un aport important de cash în zona locală. Sunt bani, și nu puțini, care ajung în aceste zone, dar trebuie să recunosc că e din ce în ce mai greu.
La nivelul județului Vaslui sunt în total aproape 67.000 de hectare de suprafață împădurită, reprezentând 13,6% din teritoriul întregului județ.