UE, acord privind înfiinţarea mecanismului unic de supraveghere
Miniştri de finanţe ai UE au ajuns la un acord asupra funcţionării mecanismului unic de supraveghere a băncilor din zona euro şi din ţările din afara zonei care vor să participe.
13 Decembrie 2012, 09:58
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la înfiinţarea unui mecanism unic de supraveghere a băncilor din zona euro.
Ultimul consiliu european al anului va începe joi după-amiază sub bune auspicii, după acordul reuşit joi dimineaţă de miniştrii europeni de finanţe asupra funcţionării mecanismului unic de supraveghere a băncilor din zona euro şi din ţările din afara zonei care vor dori să participe.
Comisarul european pentru piaţă internă, Michel Barnier, consideră că este un acord istoric, în timp ce preşedinţia cipriotă apreciază acordul drept o mare reuşită a mandatului său în fruntea Uniunii.
Mecanismul, operaţional de la 1 martie 2014
Ceea ce au reuşit miniştrii la nivel tehnic urmează să aprobe joi seară la nivel politic şefii de stat şi de guverne europeni, apoi să fie aprobat şi de Parlamentul European până la sfârşitul anului, aşa cum şi-au propus europenii.
După aproape 14 ore de discuţii, începute miercuri după-amiază, miniştrii au decis că Banca Centrală Europeană va supraveghea băncile cele mai mari din zona euro şi din ţările nemembre ale zonei care vor dori să adere la acest mecanism de supraveghere şi, de asemenea, Banca Centrală va putea interveni în oricare dintre băncile mai mici când ar exista semnale că acestea au dificultăţi.
Punerea în practică a mecanismului de supraveghere urmează să fie făcută de Banca Centrală Europeană până la sfârşitul anului viitor.
Mecanismul unic de supraveghere este prima etapă esenţială pentru crearea unei uniuni bancare, una dintre măsurile pe termen mediu preconizată de europeni pentru a crea o veritabilă uniune economică şi monetară.
Alte măsuri ar urma să fie aprobate joi seară de şefii de stat şi de guvern europeni.