Transportul aerian din mai multe ţări, afectat de greve
Toţi angajaţii companiilor aeriene israeliene sunt în grevă generală pe termen nelimitat, iar compania Lufthansa a anulat luni peste 1.600 de curse pe distanţe scurte şi medii.
22 Aprilie 2013, 19:20
Transportul aerian din mai multe ţări, inclusiv din România, a fost afectat de proteste.
Toţi angajaţii companiilor aeriene israeliene sunt în grevă generală pe termen nelimitat, iar compania Lufthansa a anulat luni peste 1.600 de curse pe distanţe scurte şi medii.
Protestul se pare că a rezultat în urma îndemnului venit din partea puternicului sindicat Verdi, care a eşuat în negocierile salariale avute cu managementul pentru un total de 33.000 de angajaţi de la sol şi de la bordul avioanelor.
Am contactat şi eu, telefonic, biroul de presă al Lufthansa care a refuzat, însă, nuanţat, să-mi vorbească despre eventualele consecinţe ale grevei.
La sfârşitul lunii trecute o primă astfel de grevă a determinat anularea a aproximativ 700 de zboruri din 1800 prevăzute. Între timp, toţi angajaţii companiilor aeriene israeliene au anunţat grevă generală pe termen nelimitat.
Valentin Iordache, directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, spune că au de suferit şi pasagerii, şi aeroporturile.
"Este neplăcut, în primul rând pentru pasageri, pentru aeroporturi, e neplăcut şi pentru ceilalţi furnizori de servicii, chiar pentru cei care intră în grevă. Până la urmă este vorba de relaţia dintre salariaţii respectivi ai companiei şi management", a afirmat Valentin Iordache.
Majorările salariale şi schimbărea programului de lucru pentru angajaţii companiilor aeriene sunt justificate - susţine fostul pilot Paul Mitu. Riscul unei misiuni, ca şi responsabilitatea şi uzura morală sunt definitorii.
"Şi viaţa unui pilot este mult mai scurtă decât a oricărui alt om.
"Consumul de energie nervoasă pe durata zborului şi mai ales în procesul de decolare şi aterizare este deosebit", spune fostul pilot Paul Mitu.