Taxele şi impozitele ar putea creşte din 2013
Impozitele pe clădiri, pe terenuri, pe mijloacele de transport, dar şi mai multe taxe s-ar putea majora de anul viitor cu 16,05%, potrivit unui proiect iniţiat de ministerul finanţelor.
Articol de Iulian Olescu, 26 Martie 2012, 18:45
Taxele şi impozitele ar putea creşte de anul viitor cu 16,05%, reprezentând rata inflaţiei cumulată pe ultimii trei ani.
Creşterea este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern iniţiat de ministerul finanţelor.
Proiectul de hotărâre de guvern prevede actualizarea nivelului taxelor şi impozitelor locale, dar şi a unor amenzi aplicabile începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, adică pentru perioada 2010-2012.
Astfel, impozitele pe clădiri, pe terenuri, pe mijloacele de transport, dar şi taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţilor s-ar putea majora de anul viitor cu 16,05%.
În aceeaşi proporţie vor creşte şi anumite amenzi sau taxele extrajudiciare de timbru pentru eliberarea certificatelor, pentru eliberarea sau preschimbarea actelor de identitate, pentru examinarea conducătorilor de autovehicule în vederea obţinerii permiselor auto, pentru înmatricularea autovehiculelor şi remorcilor, şi pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza legii fondului funciar.
Veniturile la bugetele locale vor creşte cu 891 de milioane de lei
Analistul economic Constantin Rudniţchi consideră injustă aplicarea acestui act normativ în actualele circumstanţe.
"Principial vorbind, nu este deloc o lege corectă.
"Ceea ce mi se pare incorect este aplicarea unei inflaţii din urmă, adică o creştere în raport cu o inflaţie din anii 2010-2011 şi 2012, pentru că deja suma poate deveni mare pentru personalul bugetar care a avut parte de reduceri de salarii, pentru salariaţii din sectorul privat care poate că au fost restructuraţi sau care, de asemenea, au primit salarii înjumătăţite, unii dintre ei, sau mai mici în orice caz", susţine Constantin Rudniţchi.
Analistul economic consideră că o altă problemă vine din faptul că mulţi dintre pensionari sunt în continuare proprietari, plătesc impozite şi taxe locale.
"Deci orice referire la inflaţie, când vine vorba de stat, că trebuie să plătească, fie că sunt pensii, fie că sunt penalităţi de întârziere, fie că sunt întârzieri la plata unor facturi, nu se aplică. Atunci când vine vorba să plătească cetăţeanul, ele automat intră în calcul şi se dă lege şi cetăţeanul este obligat să le plătească.
"Din acest punct de vedere, mi se pare incorect. Altfel, pot accepta ideea că impozitele şi taxele locale sunt la un nivel relativ scăzut şi că ele pot fi crescute, însă, repet, nu atât de brusc, aşa cum o face statul şi cu argumente de tipul acesta, legate de inflaţie", a adăugat Constantin Rudniţchi.
Proiectul de hotărâre de guvern este elaborat în baza prevederilor Codului Fiscal, iar în urma indexării la inflaţie a impozitelor şi taxelor locale se preconizează că veniturile anuale ale bugetelor locale vor creşte cu 891 de milioane de lei.