Subvenţii "prea mari" de la stat pentru sectorul cărbunelui
Potrivit studiului realizat de Greenpeace România, între anii 2005 şi 2013 industria cărbunelui a primit un sprijin de aproape patru ori mai mare faţă de cea a regenerabilelor.
Articol de Oana Rusu, 15 Mai 2014, 14:54
Statul acordă subvenţii prea mari sectorului cărbunelui, comparativ cu beneficiile economice pe care le aduce această resursă energetică - reiese dintr-un studiu realizat pentru organizaţia Greenpeace.
Activiştii pentru protecţia mediului recomandă creşterea în următorii ani a ponderii energiei regenerabile şi scăderea sprijinului pentru cărbune.
Autorităţile spun însă că abandonarea acestui sector ar crea mari probleme sociale; în plus, strategia Ministerului Economiei pe următorii ani se bazează tocmai pe redeschiderea unor exploatări de cărbune, în concordanţă cu cererea tot mai mare de pe pieţele internaţionale.
Potrivit studiului realizat de Greenpeace România, între anii 2005 şi 2013m industria cărbunelui a primit un sprijin de aproape patru ori mai mare faţă de cea a regenerabilelor.
Multe subvenţii sunt sub forma unor alocări gratuite de certificate de emisii, bonus pentru cogenerare, sau acces la piaţa de echilibrare - spune Otilia Nuţu, reprezentantul firmei de cercetare care a realizat studiul.
"La început am sprijinit, foarte entuziast, industria regenerabilă, cu o schemă care era mai generoasă şi decât în Germania, după un studiu al Băncii Mondiale.
"Imediat ce a început să se dezvolte această industrie, a trebuit să-i dăm la cap, s-a tăiat brutal sprijinul, după care au început să fie date diferite ajutoare pentru concurenţii principali ai sectorului de regenerabile, respectiv industria termo", spune Otilia Nuţu.
Scenarii energetice până în 2020
Acelaşi studiu a prezentat trei scenarii energetice, realizabile până în 2020, iar cel mai economic dintre acestea arată că, dacă statul nu ar mai subvenţiona sectorul cărbunelui, cu banii economisiţi astfel ar putea sprijini investiţii în efecienţa energetică şi modernizarea infrastructurii energetice, astfel încât să poată fi consumată energia regenerabilă.
Preţurile energiei, astfel, ar scădea, costurie - precum cele de sănătate şi de mediu - ar fi şi ele mai mici, ,mai arată studiul.
Cărbunele însă va juca un rol important în strategia energetică a României - spune secretarul de stat în Ministerul Economiei, Károly Borbély - pentru că vorbim despre o problemă socială, cea a minerilor, care ar rămâne fără locuri de muncă.
"Cărbunele nu este unul din cele mai ieftine surse de producere a energiei, dar pentru asta nu putem să renunţăm la el, datorită impactului social foarte puternic", spune Károly Borbély.
Sitemul energetic are nevoie de investiţii - spune şi vicepreşedintele ANR, Emil Calotă.
România trebuie să investească în sistemul de transport al energiei electrice, în interconectarea cu sistemul regional şi în stocarea de energie electrică.