Statul a vândut obligaţiuni de 1,3 miliarde de euro
Ministerul finanţelor s-a împrumutat cu 1,3 miliarde euro prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, peste valoarea programată de un miliard de euro, la un randament mediu de 4,8%.
Articol de Sorin Solomon, 25 Noiembrie 2010, 16:39
Ministerul finanţelor s-a împrumutat, joi, pe piaţa locală cu 1,3 miliarde euro prin vânzarea de titluri de stat cu scadenţa la trei ani, peste valoarea programată de un miliard de euro, la un randament mediu de 4,8%.
Ministerul anunţase săptămâna trecută că intenţionează să se împrumute de pe piaţa internă cu un milion de euro cu o dobândă de 4,5 %.
Preşedintele Românie, Traian Băsescu, a declarat în urmă cu o săptămâna la TVR, că România va trebui să se împrumute pe piaţă, în jurul datei de 25 noiembrie, cu circa un miliard de euro, menţionând că dacă acest credit va fi pe trei ani, cu dobânzi mai mici de 5%, înseamnă că ţara noastră a redevenit credibilă.
Preşedintele a precizat că Irlanda se împrumută în prezent de pe piaţa la dobânzi de 9%, iar Grecia la dobânzi de peste 8%.
"Sub 5% înseamna recunoasterea de către piaţă a măsurilor pe care statul român le-a luat. Îmi doresc să fie acela momentul adevărului pentru că, dacă acum, la sfârşit de program cu Fondul Monetar, noi reuşim să angajam un credit şi nu pe un an, cum a fost acesta, ci pe 3 ani, cu dobânda de sub 5%, înseamnă că România, din punct de vedere credibilitate, pleacă pe o pantă favorabilă", a adaugat şeful statului.
Împrumutul de un miliard de euro "ar trebui amînat"
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a sugerat că ministerul finanţelor va amâna pentru săptămâna viitoare licitaţia de titluri de stat în euro programată pentru joi, întrucât are sumele necesare rambursării unui împrumut în valută de 1,4 miliarde euro scadent luni.
Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, sugerase că ministerul finanţelor va amâna pentru săptămâna viitoare licitaţia de titluri de stat în euro programată pentru joi, deoarece are sumele necesare rambursării unui împrumut în valută de 1,4 miliarde euro scadent luni.
"Cred că ministerul va alege să plătească la scadenţă împrumutul vechi, pentru că are bani, şi apoi, la câteva zile, să iasă pe piaţă în condiţii normale pentru a atrage bani", a declarat joi şeful băncii centrale.
Astfel, Isărescu sugerase că ministerul finanţelor va putea obţine un preţ mai bun dacă va organiza licitaţia după ce ramburesează datoria scadentă şi nu va exista presiune din partea pieţei pentru că instituţia nu ar avea banii necesari.
De la începutul acestui an, ministerul finanţelor a împrumutat 32,39 miliarde lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat.