Starea financiară în 80% din familii, ”în stagnare sau mai grea”
Situaţia financiară actuală este la fel sau mai proastă faţă de acum un an în peste 80% dintre gospodării, conform unui studiu realizat la comanda FDGSB.
Articol de Sergiu Şteţ, 22 August 2014, 14:12
Situaţia financiară actuală este la fel sau mai proastă faţă de acum un an în peste 80% dintre gospodării, conform unui studiu realizat la comanda Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.
Peste două treimi dintre familiile prinse în studiu se aşteaptă ca situaţia lor financiară peste un an să fie mai bună sau cel puţin la fel cu cea de astăzi.
Studiul a urmărit comportamentul de economisire al populaţiei, situaţia financiară, creditarea şi gradul de informare despre garantarea depozitelor.
Din eşantionul de peste 1.200 de persoane pe care a fost realizat studiul, aproape 60% aveau un loc de muncă.
Dintre cei cu loc de muncă, aproape o treime declară că le este teamă sau chiar că le este foarte teamă că îşi vor pierde locul de muncă.
În cazul în care ar dispărea toate veniturile gospodăriei, mai bine de 4 din 10 familii nu ar supravieţui nicio lună fără să se împrumute.
Conform studiului, în situaţia în care ar apărea nevoia unei cheltuieli mari, 44% ar împrumuta bani de la rude sau prieteni, 20% ar apela la propriile economii şi 18% ar lua un credit.
În cazul cumpărării de mobilă sau de aparate electronice ori electrocasnice, aproape jumătate din populaţia bancarizată a României preferă să economisească suma înainte de a cumpăra, 30% cumpără în rate şi peste 15% cumpără cu bani împrumutaţi de la rude sau prieteni.
Studiul mai indică faptul că în ultimele 12 luni mai bine de un sfert din populaţia bancarizată a întâmpinat dificultăţi în a-şi plăti facturile curente, 20% s-a confruntat cu reducerea veniturilor şi 15% au avut dificultăţi la plata datoriilor sau a ratelor la credite.