Şomajul în rândul tinerilor este aproape de 27%
Şomajul în rândul tinerilor atinge cote alarmante în ţara noastră şi se apropie de 27%.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Decembrie 2024, 14:47
Şomajul în rândul tinerilor atinge cote alarmante în ţara noastră şi se apropie de 27%. Iar o cercetare făcută de Banca Centrală arată că avem un şomaj de şapte ori mai ridicat în cazul persoanelor cu un nivel scăzut de educaţie. Tinerii nu vor să lucreze pe salariul minim şi au pretenţii pe care angajatorii le consideră prea mari, deşi unii dintre ei nu ştiu nici măcar să scrie sau să citească, spune directoarea executivă a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Braşov, Liliana Dragomir.
Liliana Dragomir: ”Chiar dacă mulţi dintre tineri declară că au o anumită formă de învăţământ, în momentul în care vin în agenţie nu ştiu să scrie, nu ştiu să citească. Pentru că angajatorul, chiar dacă îl ia ca muncitor necalificat, are nevoie de o persoană care să aibă cunoştinţe minime. Aceştia sunt foarte reticenţi, pentru că din familie este acest lucru alimentat an de an.
Părinţii lor au uitat că şi ei au avut nişte începuturi în activităţile profesionale, iar pentru un salariu minim pe economie aceşti tineri nu vor să îşi găsească un loc de muncă. Au foarte mari pretenţi vizavi de numărul orelor de lucru prestate, de timpul liber, de ceea ce înseamnă responsabilitatea, adaptabilitatea vizavi de un loc de muncă.”
Pentru 9 din 10 tineri banii sunt al doilea lucru important în carieră. Un sondaj făcut de cea mai mare companie de recrutare online arată că cei cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani consideră că salariul corect pentru ei ar trebui să fie între 3.000 şi 7.000 de lei, iar cel mai important lucru este posibilitatea de a lucra de acasă sau, în cel mai rău caz, în sistem hibrid, cu posibilitatea de a decide câte zile să vină la birou, mai arată sondajul./editor Florin Lepadatu/