Scumpirea fructelor şi legumelor creşte rata inflaţiei
Preţurile au crescut în ianuarie faţă de decembrie anul trecut cu 1,34%, o majorare cauzată de evoluţia tarifelor la energie electrică, dar şi de scumpirile la legume şi fructe.
Articol de Iulian Olescu, 12 Februarie 2013, 15:01
În luna ianuarie scumpirile au înregistrat cel mai mare salt din ultimii 2 ani şi jumătate, mai exact de la creşterea taxei pe valoare adaugată.
În medie, preţurile au crescut faţă de decembrie anul trecut cu 1,34%, o majorare cauzată în principal de evoluţia tarifelor la energie electrică, dar şi de scumpirile la legume şi fructe.
Singurele uşoare ieftiniri s-au înregistrat la unele servicii cum ar fi telefonia, transportul aerian sau chiriile.
Diferenţa faţă de luna ianuarie 2012, aşa-numita rata anuală a inflaţiei, este de aproape 6%, iar scumpirile vor continua şi în lunile următoare.
Inflaţia anualizată a ajuns astfel, chiar din prima lună a anului, peste valoarea vârfului estimat de specialiştii BNR la 5,9%.
Cel mai mare impact, preţurile din agricultură
Cele mai mari creşteri de preţuri au fost în ianuarie la energia electrică, peste 10%, tutun şi ţigări 3,56%, legume şi conserve de legume, dintre care se remarcă majorarea preţurilor la cartofi cu aproape 9%, fructe proaspete peste 4,5% şi categoria intitulată "alte servicii", cu o creştere de 3%.
Cel mai mare impact asupra evoluţiei indicelui preţurilor de consum în acest an va proveni din preţurile din agricultură, dar în special din majorările de tarife reglementate de stat, după cum preciza şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu la lansarea celui mai recent raport trimestrial asupra inflaţiei.
"Comparativ cu proiecţia din noiembrie 2012 avem aproape o altă configuraţie a preţurilor administrate, grosul creşterilor este concentrat în prima jumătate a acestui an. Din acest motiv şi menţinerea pentru întreaga perioadă a semestrului întâi a ratei inflaţiei anuale peste intervalul ţintit" a mai spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Pentru al doilea semestru din 2013, "reducere semnificativă a ratei inflaţiei"
Analiştii nu se aşteptau la o valoare aşa de ridicată a inflaţiei în ianuarie, dar, cu toate acestea, nu văd un nivel al acestui indicator peste 6% în prima jumătate a anului, chiar dacă urmează şi alte majorări de preţuri reglementate.
În ce priveşte al doilea semestru din 2013, se anticipează o reducere semnificativă a ratei inflaţiei, în special pe seama unui an agricol cel puţin normal în comparaţie cu 2012, care a fost foarte slab.
Este interesant totuşi de menţionat că Institutul Naţional de Statistică nu a mai publicat de această dată cifre comparative amănunţite privind evoluţia preţurilor în ianuarie 2013 faţă de ianuarie 2012.