Scumpirea cartofilor şi fructelor majorează inflaţia
Preţurile de consum ale populaţiei au crescut în mai cu 0,23% faţă de luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,32%, potrivit datelor anunţate de INS.
Articol de Sorin Solomon, 11 Iunie 2013, 12:24
Cartofii şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în luna mai faţă de luna precedentă, în condiţiile în care preţul cartofilor a urcat cu 21,41% iar cel al fructelor proaspete cu 11,41%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică.
Per ansamblu, produsele alimentare s-au scumpit cu 0,8% în mai, iar de la începutul anului preţurile la alimente au crescut cu 2,26%.
Faţă de luna decembrie a anului trecut, cartofii s-au scumpit cel mai mult, cu 40,71%, iar fructele proaspete cu 19,40%.
Cele mai semnificative scăderi de preţ au fost consemnate la ouă, care s-au ieftinit cu 12,33% în mai faţă de aprilie şi cu 35,4% faţă de începutul anului.
Pe de altă parte, tarifele mărfurilor nealimentare au scăzut cu 0,1%.
La acest capitol, scumpiri au fost consemnate la îmbrăcăminte şi încălţăminte (plus 0,16% respectiv plus 0,15%), produse de uz casnic şi mobilă (plus 0,12%) iar ieftiniri la combustibili (preţurile au scăzut cu 1%), autoturisme şi piese de schimb (scădere de 0,17%), telefon (0,9%).
De la începutul anului, cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările - 7,24% şi energia electrică, gazele şi încălzirea centrală - 5,62%. Ieftiniri au fost consemnate la transportul aerian - 3,36% şi telefon - 3,37%.
Comisia Naţională de Prognoză estimează pentru acest an o rată medie anuală a inflaţiei de 4,3%, creşterea preţurilor de consum la sfârşitul anului fiind preconizată la 3,5%, conform Prognozei de primăvară pe termen mediu 2013-2016.
Creşte producţia industrială
Producţia industrială a crescut în primele patru luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută cu 8,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,3%, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică.
Evoluţia a fost influenţată de creşterea industriei prelucrătoare (cu 9,9% serie brută) şi a industriei extractive (7,3%).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 4,8%.
"Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,6%), în industria bunurilor de capital (+13,1%), în industria bunurilor intermediare (+10,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (+5,5%). Industria energetică a scăzut cu 5,7%", se arată într-un comunicat al INS.
În aprilie, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4%, respectiv cu 1,9%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, indicatorul serie brută a fost mai mare cu 18,9%, iar ajustat cu 8,5%.