Scade rata inflaţiei, dar este încă peste ţinta BNR
Preţurile de consum au urcat cu 0,22% în martie faţă de februarie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât cu 0,3 procente, până la 4,2%.
Articol de Sorin Solomon, 12 Aprilie 2010, 10:32
Preţurile de consum au crescut cu 0,22% în martie faţă de februarie, în condiţiile în care aprecierea leului a determinat o reducere uşoară la preţurile pentru servicii, rata anuală coborând astfel la 4,2%, anunţă Institutul Naţional de Statistică.
Cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională a României pentru luna martie a fost de 4,0879 lei/euro, cu 0,7% mai redus faţă de cel afişat în februarie, de 4,1179 lei/euro.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, inflaţia a înregistrat maximul acestui an în luna ianuarie după ce preţurile au crescut cu 1,7% faţă de decembrie, determinând o rată anuală de 5,2%.
În februarie preţurile au crescut cu 0,2%, astfel că rata anuală a coborât la 4,49%.
În martie, preţurile nu au înregistrat în general modificări semnificative comparativ cu luna anteriorară, existând doar diferenţe moderate la câteva produse.
Preţurile mărfurilor alimentare au crescut pe medie cu 0,17% faţă de luna anterioară, în timp ce mărfurile nealimentare au urcat cu 0,38%.
Aprecierea leului a determinat o reducere uşoară a preţurilor la servicii cu 0,09% faţă de februarie.
Creşteri mai importante au fost înregistrate la fructe şi conserve din fructe, cu 1,22%, şi la citrice, cu 1,92%.
Combustibilii au înregistrat cele mai mari scumpiri, de 1,95% faţă de luna precedentă.
La polul opus, preţul la laptele de vacă a scăzut cu 1,06%, în timp ce la ouă a coborât cu 5,84%.
Faţă de luna decembrie, preţurile de consum au urcat cu 2,1%, ceea ce reprezintă peste jumătate din nivelul central ţintit de BNR pentru acest an.
BNR ţinteşte în acest an o inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.
Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.
Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.