Sanofi a vândut jumătate din filiala sa de producţie a medicamentelor unui fond american de investiţii
Coproprietarul american a promis să investească 70 de milioane de euro în dezvoltarea companiei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Octombrie 2024, 19:04
În Franţa, vânzarea uzinelor farmaceutice producătoare de paracetamol unui investitor american a provocat o puternică nemulţumire în societate şi proteste ale angajaţilor. Totodată, guvernul a fost chemat să intervină pentru a nu se repeta lipsa acestui medicament, aşa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID-19. De la Paris, transmite corespondentul RRA Daniela Coman.
Reporter: Este oficial: paracetamolul sub denumirea Doliprane, cel mai popular şi mai bine vândut medicament din Franţa, trece sub drapel american, după ce grupul farmaceutic francez Sanofi a vândut jumătate din filiala sa de producţie a medicamentelor eliberate fără reţetă unui fond american de investiţii. Chiar dacă vorbim de o tranzacţie între entităţi private, statul francez s-a implicat, a cumpărat 2% din capital şi a obţinut garanţii pentru a menţine producţia pe teritoriul francez şi a proteja locurile de muncă, după cum a confirmat ministrul economiei, Antoine Armand.
Antoine Armand: Doliprane va continua să fie produs în Franţa. Guvernul a stabilit sancţiuni ferme, imediate şi foarte importante în cazul nerespectării garanţiilor convenite.
Coproprietarul american a promis să investească 70 de milioane de euro în dezvoltarea companiei, să se aprovizioneze cu materii prime doar din Franţa şi să menţină locurile de muncă. În caz contrar, guvernul va aplica sancţiuni. Dacă una dintre cele două fabrici va fi închisă, americanii vor suporta o amendă de 40 de milioane de euro, iar dacă vor face concedieri - 100.000 euro pentru fiecare lucrător.
Fiind considerată industrie strategică, guvernul a impus producţia minimă de 250 de milioane de cutii de medicamente pe an, sub ameninţarea unei amenzi suplimentare de până la 100 de milioane de euro. Toate aceste garanţii nu par suficiente în ochii angajaţilor, care nu vor să renunţe la greva declanşată acum câteva zile, când au aflat de vânzare.