România: Situaţia persoanelor rămase fără loc de muncă
Mai mult de 180.000 de oameni au răms fără loc de muncă şi aproape 900.000 au contractele suspendate, în contextul crizei COVID-19.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 05 Aprilie 2020, 10:08
Mai mult de 180.000 de oameni au răms fără loc de muncă şi aproape 900.000 au contractele suspendate, în contextul crizei COVID-19 - sunt datele oficiale publicarte la finalul acestei săptămâni de Ministerul Muncii.
Inspecţia Muncii a înregistrat, până vineri, 884.349 de cereri de suspendare a contractelor de muncă şi 180.170 de solicitări de încetare a relaţiilor contractuale.
Din datele oficiale rezultă că domeniile cele mai afectate sunt industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi amănuntul, hoteluri şi restaurante şi construcţii.
Guvernul a decis deja ca angajaţii care au contractele de muncă suspendate ar putea beneficia de îndemnizaţia de şomaj tehnic.
Recent, ministrul muncii, Violeta Alexandru, afirma că plăţile ar putea fi făcute până pe 15 aprilie şi le cerea angajatorilor să nu dea oamenii afară.
Violeta Alexandru: Angajatorii, deosebit de strâmtoraţi în această perioadă, care au ridicat o afacere prin resursele proprii, prin fondurile personale cu multă muncă şi cu multă asumare, trebuie să înţeleagă că atât de greu este pentru dânşii cât este şi pentru angajaţii lor.
Reporter: Depunerea solicitărilor pentru acoperirea integrală a îndemnizaţiilor de şomaj tehnic şi a tuturor documentelor necesare se face electronic. Angajatorii trebuie să se adreseze agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, iar persoanele care au alte forme de angajare, ca de exemplu PFA sau contracte de drepturi de autor, agenţiilor pentru plăţi şi inspecţie socială.
(RS)