România, "rezultate economice bune pe termen scurt"
Experţii Băncii Mondiale sunt de părere că, la nivel european, resursele alocate pentru protecţia socială sunt prea mari şi folosite inadecvat.
Articol de Iulian Olescu, 18 Februarie 2013, 17:31
Banca Mondială consideră că România a reuşit să aibă rezultate economice bune pe termen scurt, dar că are nevoie de o viziune şi pe termen mediu şi lung.
Ca observaţie generală, la nivel european, experţii Băncii Mondiale sunt de părere că resursele alocate pentru protecţia socială sunt prea mari şi folosite inadecvat.
Într-un raport prezentat luni, la Bucureşti, economistul şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală a vorbit despre discrepanţele dintre economia ţărilor din nordul Europei faţă de cele din sud.
Discrepanţe în Europa între statele din nord şi cele din sud
Raportul Băncii Mondiale şi-a propus să identifice punctele tari şi punctele slabe ale Europei luând în considerare şase indicatori: comerţul, finanţele, întreprinderile, invoarea, piaţa muncii şi activitatea guvernelor.
Dacă la primele două Europa performează bine, acestea stând şi la baza procesului de convergenţă, în schimb la întreprinderi şi inovare se constată mari discrepanţe între statele din nord şi cele din sud.
Astfel, în privinţa productivităţii, deşi statele dezvoltate din nord şi cele din zona emergentă înregistrează creşteri, ţările din sud au marcat în ultimii ani scăderi de productivitate.
"Gândiţi-vă la acest lucru ca la o autostradă cu trei benzi pe sens: una rapidă, una medie şi una lentă. problema este că pe banda de viteză medie se merge cu spatele şi atunci când vezi maşini pe banda medie mergând înapoi vezi producându-se accidente şi asta am văzut şi în Europa în ultimii ani", a spus Gill Indermit, economistul şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.
Aceste diferenţe sunt cauzate de mediul oferit de ţările respective investitorilor, ţările din sud pierzând foarte mult teren în privinţa îmbunătăţirii mediului investiţional, se arată în raport.