România, printre ţările UE cu cea mai mică datorie publică
România are unul dintre cele mai scăzute niveluri ale datoriei guvernamentale din Uniunea Europeană, iar deficitul bugetar a fost anul trecut de 2,3% din PIB, potrivit Eurostat.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 23 Aprilie 2014, 18:43
România are unul dintre cele mai scăzute niveluri ale datoriei guvernamentale din Uniunea Europeană, iar deficitul bugetar a fost anul trecut de 2,3% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor preliminare publicate astăzi de Oficiul European de Statistică.
Deficitul bugetar a scăzut pentru UE până la 3,3% din PIB, de la 3,9 în 2012, dar datoria publică a crescut până la 87% de la 85% anul trecut.
Aceeaşi tendinţă s-a înregistrat şi în cazul României, care însă cu o datorie de doar 38,4% din PIB este pe locul al cincilea în Uniune.
Doar Estonia, Bulgaria, Luxemburg şi Letonia au datorii mai mici, în timp ce 16 ţări membre au datorii de peste 60% din PIB.
Cea mai mare este de departe a Greciei, de 175%, urmată de Italia cu 132.
Zece ţări membre au înregistrat anul trecut un deficit guvernamental mai mare de 3%, iar în cazul Sloveniei şi Greciei el depăşeşte chiar 10%.
Luxemburg a avut un excedent de 0,1, Germania a fost aproape de echilibru, iar Estonia şi Danemarca au avut un deficit mai mic de 1%.
Experţii pun scăderea deficitului de la nivelul UE pe seama succesului măsurilor de austeritate din mai multe ţări europene.