România "are nevoie de o educaţie financiară pentru întreaga societate"
Viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu, a spus că o democraţie autentică presupune educaţie în toate păturile sociale.
Articol de Iulian Olescu, 06 Iunie 2016, 19:34
România are nevoie de o educaţie financiară pentru întreaga societate, pentru ca fiecare să fie conştient că libertatea de a lua decizii implică şi responsabilitatea asupra eventualelor riscuri, a spus, astăzi, viceguvernatorul Băncii Naţionale, Florin Georgescu.
El a explicat, la o conferinţă de specialitate, că în prezent nu prea există un astfel de echilibru, mulţi aşteptându-se ca riscurile deciziilor pe care le iau să fie suportate de altcineva.
Florin Georgescu: "Când este vorba despre responsabilitate multe persoane doresc ca riscul presupus de propriile decizii, atunci când se manifestă, să fie asumat de către altcineva, respectiv de partenerii de afaceri sau deseori, dacă întâmpină rezistenţă din partea acestora, de către stat. O asemenea abordare într-o societate democratică, cu o economie de piaţă funcţională, nu este posibilă. Numai un reglaj adecvat al tandemului libertate decizională - responsabilitate asupra riscurilor asumate poate asigura stabilitate financiară şi creştere economică sustenabilă în condiţii de linişte socială."
Florin Georgescu a mai spus că o democraţie autentică presupune educaţie în toate păturile sociale, pentru ca toţi cetăţenii să poată fi conştienţi de drepturile şi responsabilităţile lor, inclusiv financiare.