Revista presei economice, 7 septembrie
Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional şi Economistul.
Articol de Dinu Dragomirescu, 07 Septembrie 2010, 11:29
Ziarul Financiar îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "România, nevoită să ramburseze datoriile contractând alte datorii". "In octombrie, din nou cu mâna întinsă la FMI", titrează cotidianul Economistul.
Ziarul Bursa scrie că "nu mai putem vorbi de o datorie publică mică în acest moment, iar profilul acesteia pe maturităţi nu este unul favorabil (mare parte din datorie este pe termen scurt), ceea ce face ca necesarul de refinanţare a acesteia să fie mare". "România ar putea finanţa deficitul bugetar fără FMI cu condiţia să fi dat dovadă până acum de implementarea în mod credibil a ajustării fiscale.
In realitate noi am ratat ţintele chiar şi cu supravegherea FMI", îl citează Ziarul Financiar pe Nicolae Chideşciuc, economistul-sef al ING Bank. "Statul se împrumută în acest moment şi pentru a-şi acoperi cheltuielile curente, în special pe cele legate de factura socială (în principal salarii şi pensii).
Situaţia este nesustenabilă, iar soluţia este în mod evident reducerea deficitului bugetar prin reducerea facturii sociale", îl citează Bursa pe Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi presedintele Consiliului Fiscal. Sub titlul 'FMI, un rău necesar", Curierul Naţional reproduce opinia vicepreşedintelui Consiliului întreprinderilor private mici şi mijlocii Florea Pîrvu. Acesta atrage atenţia că "banii care vor rămâne pentru investiţii vor fi foarte puţini, deşi se va spune că ne vom împrumuta din nou de la Fond pentru susţinerea investiţiilor (...) Dacă ar fi fost luate măsuri de sprijinire şi de dezvoltare a mediului de afaceri am fi avut bani la buget pentru a ne plăti datoriile.
Pentru că nu avem măsuri de creştere economică, vom fi datori generaţii întregi şi ne vom târî de la un an la altul până când vom avea capacitatea de a rambursa banii împrumutaţi." Presa economică continuă să comenteze recenta remaniere guvernamentală. Cotidianul Economistul titrează : "Guvernul Boc V preia "greaua moştenire a... Guvernului Boc IV".
Ziarul Financiar trece în revistă "ce teme urgente au de rezolvat cei şase noi miniştri ai cabinetului Boc". Astfel, la Transporturi, "transparentizarea achiziţiilor publice şi un management mai bun la nivelul companiilor din subordinea ministerului ar trebui să fie primele priorităţi ale noului ministru", estimează ziarul.
Pe scurt:
Restanţele populaţiei au început din nou să urce, odată cu aplicarea măsurilor de austeritate, iar cheltuielile mari cu provizioanele ajung să consume tot câştigul operaţional şi la băncile mari.
"Băncile mari ajung să vadă pierderi din cauza provizioanelor", de Liviu Chiru, în Ziarul Financiar.
Atitudinea clienţilor s-a radicalizat şi acum ameninţă băncile cu procese pentru că se consideră nedreptăţiţi printr-o serie de clauze contractuale pe care le califică drept abuzive.
"Şeful Erste: S-a ajuns ca oamenii să vrea sa-i vadă pe bancheri direct spânzuraţi",de Răzvan Voican, în Ziarul Financiar.
Sfaturi pentru consumatori la încheierea unui nou contract. Recomandările sunt cu atât mai importante cu cât, în ultima perioadă, mii de clienţi s-au constituit în grupuri pentru a încerca remedierea situaţiei pe cale amiabilă, în caz contrar urmâmd să le acţioneze în instanţă.
"Totul despre negocierile noilor contracte de credit", de Afrodita Cicovschi, în Curierul Naţional.
Printre problemele cu care se confruntă clienţii se numără neregularităţile din contracte, mai ales introducerea comisionului de risc şi aplicarea incorectă a unor formule de calcul în urma cărora sumele de plată sunt mai mari decât ar trebui.
"Clienţii OTP Bank s-au alăturat celor ai Voksbank, Bancpost şi Raiffeisen", în Curierul Naţional.
Profitând de faptul că în contract se prevede calcularea comisionului de administrare la valoarea iniţială a creditului, unele bănci nu-l reduc nici atunci când se fac rambursări anticipate. Or legislaţia îi protejează pe consumatori în astfel de situaţii.
"Comisionul de administrare calculat la valoarea creditului împovărează clienţii", de Ramona Iluca, în Curierul Naţional.
Semnarea documentului marchează startul procesului de evaluare a proiectului Nabucco, etapă necesară în vederea obţinerii unui potenţial pachet de finanţare de până la 4 miliarde de euro.
"BERD, BEI si IFC au semnat cu Nabucco acordul de finanţare", de Afrodita Cicovschi, în Bursa.