Revista presei economice, 26 august
Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.
Articol de Florin Filioreanu, Bacău, 26 August 2010, 13:33
Listarea Fondului Proprietatea, cel mai aşteptat eveniment din istoria Bursei de Valori Bucureşti, va fi intermediată de consorţiul format din societatea de brokeraj Raiffeisen Capital and Investment, ING Bank şi BRD - Groupe Societe Generale, care a fost anunţat drept căştigător al procedurii de selecţie, aflăm din paginile Ziarului Financiar.
Câştigătorii mandatului vor avea un atu în faţa restului de jucători, putând atrage un volum important de clienţi care să cumpere prin intermediul lui acţiuni la fond.
De asemenea, ei vor întocmi prospectul de admitere la tranzacţionare care va acţiona asemeni unei cărţi de vizită a fondului şi care va trebui să stârnească interesul marilor investitori străini.
Acelaşi ziar constată că strategia bancherilor pentru a se proteja de criză a fost să majoreze costul împrumuturilor pentru clienţii buni-platnici şi să reducă dobânzile acordate deponenţilor pentru a putea să digere pierderile pe care le au din creditele pe care nu le mai recuperează, potrivit concluziei la care a ajuns Banca Naţională în raportul asupra stabilităţii financiare - ediţia 2010.
Creditele de consum fără garanţii acordate în 2005 înregistrau la sfârşitul lunii iunie cel mai ridicat grad de neperformanţă, de 16 la sută, de peste trei ori mai mare decât gradul de neperformanţă consemnat în cazul împrumuturilor acordate anul trecut, arată datele BNR.
O rată de nerambursare de 14 -15 procente înregistrau şi împrumuturile negarantate, acordate între 2006 şi 2008, în perioada de boom a creditării.
Ratele la bancă plătite de români ajungeau în iunie la aproximativ 22 la sută din venitul anual disponibil al populaţiei, nivel dublu comparativ cu media din zona euro.
Circa 92 la sută din sumele pe care românii le au de rambursat băncilor au ca destinaţie acoperirea creditelor de consum, "ceea ce aduce în discuţie viabilitatea pe termen mediu şi lung a structurii îndatorării populaţiei", notează ultimul raport asupra stabilităţii financiare publicat de BNR.
Spre comparaţie, în anul 2004 ratele la credite reprezentau doar 5 procente din veniturile populaţiei. Kazahii de la "KazMunaiGaz" încă nu au finalizat negocierile cu Ministerul Finanţelor privind răscumpărarea obligaţiunilor, dar vor face acest lucru până la finele lunii septembrie, ne informează ziarul Bursa.
Ei vor să aibă statul român ca partener în rafinărie, a declarat ieri, directorul financiar al grupului "Rompetrol", Dimitry Grigoriev.
Potrivit oficialului "Rompetrol", dar şi avocaţilor grupului, compania poate achita aceste datorii până la termenul scadent de 30 septembrie 2010, prin răscumpărare parţială sau totală sau prin conversie în acţiuni, parţială sau totală.
La începutul lunii august, "Rompetrol" a plătit statului circa 71 milioane de dolari în contul datoriei.
Curierul Naţional face cunoscut faptul că reprezentanţii Consiliului Naţional pentru IMM-uri solicită Ministerului Economiei refacerea proiectului de strategie privind îmbunătăţirea şi dezvoltarea mediului de afaceri, considerând varianta lansată spre dezbatere neprofesională, deoarece sunt omise o serie de elemente esenţiale ale economiei.
Potrivit Consiliului, varianta actuală de strategie cuprinde multe elemente interesante şi utile, dar este departe de a reprezenta o strategie pentru a-ţi construi un mediu de afaceri funcţional, predictibil şi prietenos, în concordanţă cu cele mai bune practici din Uniunea Europeană.