Revista presei economice, 24 august
Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Bursa.
Articol de Dinu Dragomirescu, 24 August 2010, 10:38
Exodul medicilor, noua lege a salarizării, probabila amânare a aderării la euro şi nemulţumirile agricultorilor figurează printre principalele teme abordate în presa economică de azi.
Sub titlul "Exodul medicilor a devenit letal pentru sistemul de sănătate", Curierul Naţional publică un articol în care citim că starea deplorabilă în care se află sistemul sanitar şi măsurile de austeritate impuse bugetarilor intensifică plecarea medicilor.
Numărul solicitanţilor de avize pentru pentru a lucra în străinătate a crescut anul acesta în capitală cu 43% faţă de anul trecut.
În ciuda exodului mai mult decât evident al medicilor către clinicile din străinătate, premierul dar şi ministrul Finanţelor au respins categoric cererea de deblocare de urgenţă a posturilor formulată de ministrul Sănătăţii după incendiul de la 16 august de la Maternitatea Giuleşti.
Posturile din Sănătate sunt blocate de la 1 ianuarie 2009, iar de atunci numărul angajaţilor a scăzut continuu, coborând mult sub normativ.
Curierul Naţional relatează şi despre convingerea Colegiului Medicilor că proiectul de a obliga medicii să aleagă între sistemul de stat şi cel privat va aduce mari prejudicii sistemului public, deoarece "ar putea face ca doctori cu notorietate să plece în privat, unde sunt foarte bine plătiţi şi unde au condiţii de lucru de excepţie, lăsând libere posturi".
Ziarul Financiar explică într-un articol de ce a eşuat aplicarea legii salarizării în 2010 şi ce schimbări aduce legea salarizării din 2011, care va avea ca bază de referinţă salariile reduse cu 25%.
"Cu 560 de pagini, legea salarizării a fost cel mai complex pachet legislativ din ultimii 20 de ani", notează Ziarul Financiar.
Cotidianul Bursa este de părere că "discuţiile despre o majorare de salariu, fie el şi minim pe economie, par să pice ca nuca în perete şi sunt nesustenabile în plină criză, în condiţiile în care bugetul nu are resurse, iar pentru anul acesta este estimată o scădere economică de 1,9%".
Ziarul Financiar publică un articol din care aflăm că "data adoptării euro intră în ceaţă" şi că "nu poate fi exclusă posibilitatea ca intrarea României în zona euro să aibă loc după 2020, principala cauză fiind întârzierea reformelor care să pregătească economia reală pentru această schimbare".
Curierul Naţional relevă pe prima pagină că subfinanţarea subfinanţarea sectorului agricol, întârzierea cu care agricultorii primesc subvenţiile şi lipsa de comunicare cu autorităţile sunt numai câteva din principalele motive de nemulţumire ale lucrătorilor din acest sector.
Titlul articolului: "În agricultură mocneşte revolta".