Reuniunea "Ziua economiei româneşti"
Organizarea de greve şi contractul colectiv au fost câteva dintre temele discutate în cadrul reuniunii dintre patronate şi sindicate intitulată "Ziua economiei româneşti".
Articol de Iulian Olescu, 04 Octombrie 2012, 14:39
Legea dialogului social a fost una dintre temele reuniunii intitulate "Ziua economiei româneşti".
Practic, CONPIROM, o confederaţie patronală din industrie, agricultură, construcţii şi servicii, a invitat patronatele, sindicatele şi autorităţile să se întâlnească şi să-şi armonizeze poziţiile.
Principala temă abordată aici a fost legată de legea dialogului social şi în special de aspectele privind reprezentativitatea la nivel naţional sau la nivel de ramură a organizaţiilor patronale şi sindicale.
Membrii sindicatelor şi mai ales ai patronatelor prezenţi la discuţii solicită modificarea legii dialogului social în sensul stabilirii unor reguli clare care să reglementeze conceptul de reprezentativitate, pentru a fi eliminaţi astfel cei nereprezentativi din structurile de dialog.
În România există peste 64.000 de ONG-uri
S-a vorbit şi despre problemele privind funcţionarea Consiliului Economic şi Social, ministrul delegat pentru dialog social Liviu Marian Pop precizând că a trimis deja premierului opt nominalizări pentru poziţiile din CES care reprezintă executivul şi că mai există şapte locuri ce aparţin organizaţiilor neguvernamentale, procesul de selecţie pentru ocuparea acestora fiind însă unul destul de dificil, având în vedere că în România există peste 64.000 de ONG-uri.
În acest moment, activitatea pieţei este blocată, deoarece nu există numărul prevăzut de lege de reprezentanţi ai executivului.
A mai fost abordat şi subiectul reprezentativităţii patronatelor în structurile de dialog social europene. Aici discuţiile continuă pe probleme legate de industrie.
Să mai spunem că legea dialogului social - mai exact, modificarea ei - este şi tema principală a protestelor declanşate acum două zile în toată ţara de Federaţia Sindicală "Cartel Alfa".
Protestatarii doresc şi creşterea salariului minim pe economie sau modificarea modului în care se privatizează coloşii industriali.