Ratingul Greciei se reduce
Moody's a redus ratingul Greciei de la "A1" la "A2", cu perspectivă negativă.
Articol de Sorin Solomon, 22 Decembrie 2009, 12:27
Din cauza riscurilor pe termen mediu şi lung privind solvabilitatea, agenţia de evaluare financiară Moody's a anunţat că a redus ratingul datoriilor Greciei cu o treaptă, de la "A1" la "A2", cu perspectivă negativă.
Modificarea ratingului nu afectează plafonul de ţară pentru obligaţiuni şi depozite bancare, care rămâne la "AAA", precum în celelalte state din zona euro, se arată într-un raport al Moody's.
"Acţiunea reflectă pe de o parte riscurile pe termen scurt legate de lichidităţi şi pe de alta riscurile pe termen mediu şi lung privind solvabilitatea", a declarat analistul agenţiei de evaluare financiară Sarah Carlson.
Moody's subliniază că riscurile Greciei pe termen lung sunt contrabalansate doar parţial de politica anunţată de guvern.
Agenţia consideră, că dificultăţile guvernului elen nu reprezintă un test vital pentru viitorul zonei euro, ci doar o reevaluare a riscurilor, care au fost ascunse de o perioadă mai lungă de timp caracterizată de abundenţa lichidităţii la nivel global şi de o dezvoltare "oarecum peste potenţial".
"Dificultăţile guvernului legate de credit sunt pe termen lung. Acestea sunt generate de erodarea lentă a competitivităţii şi potenţialului economic, ceea ce înseamnă că problemele legate de datorii nu pot fi rezolvate doar prin dezvoltare. Dificultăţile sunt şi rezultatul unor instituţii fiscale slabe, care pun sub semnul îndoielii abilitatea guvernului de a implementa politici pentru restabilirea sustenabilităţii datoriilor", a precizat Carlson.
Rezolvarea problemelor creditului pe terme lung va depinde de acceptarea de către populaţie a măsurilor anunţare de guvern, dar şi de implementarea eficientă a acestora.
Cu ratingul "A2", Grecia se poate compara cu acele state care au venituri mari şi datorii substanţiale, dar care nu se confruntă cu vulnerabilităţi pentru onorarea obligaţiilor de plată externe.
Calificativul este sub cel al Italiei, Belgie sau Irlandei pentru a reflecta istoricul sărac al statului referitor la ajustarea fiscală.
Ratingul este superior, însă, celui al Ungariei, Brazilei sau Mexicului, ţări cu venituri mai mici şi care nu beneficiază de protecţii împotriva unei eventuale crize a plăţilor, aşa cum oferă uniunea monetară europeană.
Noul rating nu pune în pericol accesul Greciei la fondurile oferite la sfârşitul anului viitor de Banca Centrală Europeană, notează Reuters.