Previziuni pozitive pentru economia României
Raportul pe 2010 al Societăţii Academice Române confirmă depăşirea crizei economice în a doua parte a acestui an.
23 Februarie 2010, 14:39
Societatea Academică din România (SAR) confirmă în raportul său anual estimările autorităţilor cu privire la depăşirea crizei economice în a doua parte a acestui an.
Totodată, în raport se arată că problemele structurale ale economiei româneşti, adică deficitul de competitivitate şi eficienţă, atât în domeniul public cât şi în cel privat, vor persista.
Acest lucru înseamnă că vor mai trece câteva trimestre bune până când indicatorii sociali să reflecte o îmbunătăţire a situaţiei, iar ca exemplu experţii SAR prognozează că la sfârşitul anului rata şomajului va fi de 8,4%, în timp ce deficitul bugetar va fi de 6,1%, iar rata inflaţiei de 4,2%.
Experţii consultaţi de Societatea Academică spun că România trebuie să înveţe din experienţa Greciei, care se confruntă cu cea mai dificilă situaţie dintre membrele Uniunii Europene şi subliniază principalele măsuri pe care statul trebuie să le ia în perioada următoare: cheltuieli disciplinate şi transparente în sectorul public, reducerea de posturi bugetare şi aplicarea strictă a măsurilor convenite în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.
Raportul SAR vorbeşte si despre o administraţie publică politizată, ineficientă şi supradimensionată, care eşuează la punerea în practică de proiecte noi. De aceea, primul pas în reforma statului şi a clasei politice ar fi un pact pentru imparţialitate şi transparenţă, negociat atât de putere, cât şi de opoziţie.
Ar urma apoi o regândire a calendarului electoral, pentru că între 2010 şi 2020 vor fi şi cinci ani de campanie electorală, iar experţii SAR consideră că administraţia şi partidele din România nu sunt pregătite să guverneze responsabil în perioade cu alegeri dese.
În ceea ce priveşte sistemul de pensii şi reformarea acestuia, raportul recomandă descurajarea pensionărilor anticipate, urmată apoi de egalizarea vârstelor de pensionare, pentru că în România vârsta de pensionare pentru femei este cu cinci ani mai mică decât cea a bărbaţilor, iar acest lucru produce diferenţe importante în ceea ce priveşte valoarea pensiilor.
Totodată, raportul recomandă eliminarea pensiilor speciale, decuplarea valorii pensiei de cea a salariului mediu şi lărgirea bazei de impozitare.