Preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,2% faţă de luna precedentă
Cele mai importante scăderi s-au înregistrat la cartofi, aproape 8% şi la alte legume şi conserve de legume, peste 13 procente.
Articol de Radiojurnal, 11 August 2015, 17:36
Preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,2% faţă de luna precedentă, cea mai mare contribuţie având-o mărfurile alimentare, ale căror preţuri au fost mai mici - în medie - cu 1,2% - a anunţat Institutul Naţional de Statistică.
Cele mai importante scăderi s-au înregistrat la cartofi, aproape 8% şi la alte legume şi conserve de legume, peste 13 procente, în vreme ce preţurile la citrice şi la alte fructe meridionale au crescut cu 2,5%.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, subliniază că nivelul preţurilor a fost influenţat în iulie - în primul rând - de presiunea exercitată asupra producătorilor, după reducerea în luna anterioară a taxei pe valoarea adăugată la alimente.
"Scăderea preţurilor la alimente luna trecută înseamnă o primă lună de TVA redus când în general s-a pus o mare presiune pe comerciant, deja dinainte, din luna mai, şi datorită acestei presiuni desigur au scăzut preţurile. Dacă avem câteva produse la care preţurile nu au scăzut explicaţia este următoarea, şi este lucru practic. Trebuie să facem o diferenţă între comerciantul magazin, supermarket, hipermarket şi comerciantul de la tarabă din piaţă, nu neapărat producătorul, deci cel care vinde spre exemplu citrice şi care sunt aduse din import.
"La depozitele angro de legume şi fructe preţul a rămas acelaşi s-a modificat numai TVA. Deci dacă vindeam un kg. de fructe cu 10 lei cu TVA 24%, luna trecută acelaşi kilogram de fructe a fost tot 10 lei dar pun 9% TVA. Ar trebui instituţiile statului să facă nişte verificări şi controale, desigur, nu pentru a se implica în stabilirea unor preţuri, dar pentru a trage concluzia că sunt anumiţi comercianţi care încasează şi fac un profit mai mare", a spus Dragoş Frumosu.