Preţul energiei Hidroelectrica pentru firme "va creşte cu 20%"
ANRE a promis că din septembrie va reduce treptat cantitatea de energie pe care Hidroelectrica este obligată să o livreze pe piaţa reglementată, spune administratorul judiciar.
Articol de Sorin Solomon, 13 August 2012, 16:25
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ne a promis că va reduce din 1 septembrie cu 1 TWh cota de electricitate pe care Hidroelectrica o livrează pe piaţa reglementată, a declarat administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.
"Preţul va creşte cu 20%, dar nu pentru populaţie. ANRE a favorizat distribuitorii şi transportatorul de energie în ultimii ani, în detrimentul producătorilor. O politică nesăbuită", a declarat luni Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, într-o conferinţă de presă.
Remus Borza a adăugat că ANRE obligă Hidroelectrica să livreze o cantitatea mare de energie pe piaţa reglementată, unde preţurile sunt stabilite de ANRE, dar în condiţiile secetei şi a declarării situaţiei de forţă majoră, compania a ajuns la o producţie extrem de redusă.
Potrivit administratorului judiciar, costul de producţie a energiei estimat pentru acest an era de 125 lei pe MWh, dar din cauza secetei a urcat la 138 lei pe MWh.
Totodată, ANRE obligă compania să vândă energie pe piaţa reglementată la 71 lei pe MWh.
"Hidroelectrica trebuie să dea 5,5 TWh de electricitate pe piaţa reglementată, unde susţinem industrii parazitare, la preţul de 71 lei pe MWh. Distribuitorii de energie au profituri prea mari, la fel şi transportatorul de energie Transelectrica.
"Industriile parazitare mănâncă 8 TWh de energie la preţul plătit de populaţie", a continuat şeful Euro Insol.
"Acum, în situaţia de forţă majoră, vindem doar cât producem. Anul trecut a trebuit să scoatem din vistierie 750 milioane de lei ca să cumpărăm energie pentru a onora contractele, din cauză că forţa majoră a fost declanşată foarte târziu", a spus Remus Borza.
Compania de stat Hidroelectrica a activat săptămâna trecută clauza de forţă majoră, pentru a doua oară în mai puţin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor.
Forţa majoră la Hidroelectrica a fost instituită şi în perioada septembrie 2011 - mai 2012.
Hidroelectrica "va reveni pe profit"
Remus Borza estimează că termenul fezabil pentru ieşirea companiei din insolvenţă este 30 iunie 2013, luna octombrie a acestui an, dată înaintată de unii oficiali, fiind nerealistă.
"Insolvenţa nu trebuie să sperie pe nimeni şi nici faptul că Hidroelectrica va sta mai mult de luna octombrie în această stare, ci chiar ar trebui să îşi dorească acest lucru.
"Ştiu că pare o inepţie şi i-am contrariat pe mulţi, dar termenul pe care eu îl estimez ca fiind fezabil este 30 iunie 2013", a mai declarat Remus Borza.
Hidroelectrica va câştiga suplimentar circa 150 de milioane de euro din contractul renegociat cu cel mai mare producător de aluminiu - Alro Slatina, a mai spus Remus Borza.
"Din renegocierea contractului iniţial cu Alro, din 2005, şi încheierea unui act adiţional, Hidroelectrica va avea venituri suplimentare între 540 şi 600 milioane lei, circa 150 milioane euro anual.
"S-a optat pentru menţinerea contractului cu Alro pentru că este cel mai mare producător de aluminiu şi consumator de energie şi va da stabilitate şi predictibilitate societăţii Hidroelectrica", a spus Remus Borza.