Preţul carburanţilor continuă trendul descrescător
Preţul carburanţilor continuă trendul descrescător, iar preţurile din benzinării se situează sub cele de la începutul anului.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Octombrie 2022, 14:57
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Preţul carburanţilor continuă trendul descrescător astfel că, astăzi , pentru prima dată, preţurile din benzinării se situează sub cele de la începutul anului.
Este o evoluţie aşteptată atât de analiştii pieţei cât şi de autorităţi, iar cotaţiile petrolului Brent indică faptul că această tendinţă se va păstra în perioada următoare.
Bogdan Isopescu are detalii: ”Benzina standard a scăzut până la 6,50 bani, în timp ce motorina a ajuns la 7,89 de bani, prețuri pe care nu le-am mai văzut din februarie 2022, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina. Statisticile Peco-online arată că, față de luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 11,6 procente, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 42 de lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, prețul mediu s-a diminuat cu 5%, ceea ce înseamnă că un plin costă cu 21 de lei mai puțin decât acum o lună. Raportat la dolar, moneda în care se tranzacționează combustibilul, scăderea este chiar mai pronunțată, însă noi nu o simțim ca atare din cauza deprecierii leului în fața monedei americane. La nivel european, România se află pe locul opt în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Croația, Cipru, Ungaria, Malta Polonia și Slovenia. În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul șapte, după Bulgaria, Franța, Ungaria, Malta, Polonia și Slovenia. Conform așteptărilor analiștilor și uitându-ne la cotațiile petrolului, prețul combustibililor va continua să scadă - petrolul Brent se tranzacționează în ultima săptămână la valori între 85-88 de dolari barilul, din nou cea mai scăzută cotație după izbucnirea războiului Ucraina. Pe fond, piața revine către cotațiile de stabilitate, după ce Europa a trecut de șocul repornirii economiei după pandemie, dar și după cel cauzat de războiul din Ucraina. Mai mult, piața reușește din ce în ce mai bine să facă față cererii prin surse de aprovizionare noi, după ce petrolul rusesc a creat un gol de oferte din cauza sancțiunilor impuse de comunitatea internațională.”