"Prăpastia fiscală" din SUA, motiv de dispută între politicieni
Dacă politicienii nu ajung la un acord, de la 1 ianuarie taxele pentru toţi americanii ar urma să crească, ceea ce ar putea cauza o nouă recesiune în SUA.
21 Decembrie 2012, 09:48
La Washington negocierile privind soluţiile la problemele fiscale ale Statelor Unite par să rămână acum în impas.
Preşedintele Barack Obama şi liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, John Boehner, nu au ajuns la un acord, iar republicanii intenţionează să propună vineri în Congres o lege prin care să limiteze efectele aşa-numitei prăpăstii fiscale, o serie de creşteri de taxe şi de reduceri automate de cheltuieli bugetare, care urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor, dacă politicienii nu se înţeleg asupra unor soluţii alternative.
Legea pe care o propun republicanii constă în prelungirea reducerilor de taxe existente pentru americanii care câştigă anual sub 1 milion de dolari.
Dacă până la sfârşitul anului politicienii nu ajung la un acord, de la 1 ianuarie ar urma să expire reducerile de taxe, ceea ce ar face ca taxele pentru toţi americanii să crească, iar unii economişti avertizează că economia SUA ar putea intra în recesiune.
În acest context, republicanii vin cu noua propunere legislativă, la care se referă drept un plan B, un plan de rezervă în cazul în care nu se vor înţelege cu preşedintele Obama privind un set mai larg de măsuri.
Problema este însă că preşedintele vrea ca taxele americanilor care câştigă peste 400.000 de dolari, deci nu 1 milion de dolari, să crească de anul viitor şi aceasta este deja o concesie făcută în cadrul negocierilor, pentru că iniţial Obama susţinea că vrea ca măsura să se aplice tuturor cetăţenilor care câştigă peste 250.000 de dolari.
Prin urmare, cel puţin din comunicările publice de până acum, Casa Albă consideră că a făcut suficienţi paşi în negocierile cu republicanii, suficiente concesii şi aşteaptă ca republicanii să accepte ultima propunere a preşedintelui Obama sau măcar să lucreze pe marginea ei.
Un alt aspect de luat în calcul este că, deşi republicanii probabil vor reuşi să treacă proiectul legislativ privind prelungirea reducerilor de taxe pentru cei care câştigă sub 1 milion de dolari de Camera Reprezentanţilor, unde deţin majoritatea, ei se vor lovi de opoziţia democraţilor din Senat.
Planul republicanilor, "un uriaş pas înapoi"
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a numit planul republicanilor drept un uriaş pas înapoi în cadrul negocierilor.
"Planul B, singurul lucru pe care se concentrează acum republicanii din Camera Reprezentanţilor, este un exerciţiu inutil, care va dura mai multe zile, într-un moment în care nu ne permitem luxul exerciţiilor inutile. Este un exerciţiu de numărare a voturilor republicanilor, care nu va duce la nimic pentru poporul american. Legea nu are cum să treacă de Senat. Preşedintele şi-ar exercita dreptul de veto, dacă legea ar ajunge pe biroul său", a spus Jay Carney.
Republicanii au indicat însă că vor merge înainte cu planul.
Întrebat dacă în acest moment crede că nu se va ajunge la un acord până la sfârşitul anului, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner a spus că Statele Unite se confruntă cu provocări serioase.
"Ţara noastră se confruntă cu provocări serioase. Preşedintele şi cu mine, în funcţiile în care suntem, avem responsabilitatea de a lucra împreună pentru a rezolva provocările şi mă aştept să continuăm să lucrăm împreună", a declarat John Boehner.
Şi Casa Albă a indicat că negocierile continuă şi că speră să se ajungă la un acord.