Poşta Română disponibilizează 3.650 de salariaţi
Salariaţii care părăsesc compania vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechime. Peste 65% din numărul disponibilizaţilor au optat benevol pentru disponibilizarea colectivă.
Articol de Daniel Neguţ, 03 Septembrie 2013, 18:24
Compania Poşta Romană a început de marţi să emită deciziile de încetare a contractelor de muncă pentru 3.650 de angajaţi într-un proces de restructurare convenit cu sindicatele.
Salariaţii care vor părăsi compania vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechime.
Peste 65% din numărul disponibilizaţilor au optat benevol pentru înscrierea în programul de disponibilizare colectivă.
Procesul de restructurare al Poştei Române are ca obiectiv pe termen scurt restabilirea echilibrului între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi ai companiei, iar disponibilizările au fost făcute cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a contractului colectiv de muncă - spune purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale Poşta Română, Dan Dumitrescu.
"Procesul de selecţie al angajaţilor care au făcut obiectul disponibilizărilor colective a fost realizat în conformitate cu procedurile şi normele stabilite de comun acord de conducerea companiei şi Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România.
"Angajaţii care vor fi disponibilizaţi vor primi între trei şi 30 de salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în muncă", spune Dan Dumitrescu.
Probleme "parţial rezolvate"
Sindicatul Naţional al Lucrătorilor Poştali, ce face parte din Blocul Naţional Sindical, a fost partener în procesul de evaluare profesională a angajaţilor.
Liderul BNS, Dumitru Costin, consideră însă că problemele majore ale Poştei Române nu sunt rezolvate doar prin aceste disponibilizări.
"Ceea ce s-a întâmplat acum cu Poşta Română este o soluţie de avarie. Problemele majore ţin de modul cum va evalua această companie. Chiar astăzi am avansat Guvernului României o propunere în şase puncte care vizează mai multe oportunităţi.
"Până la sfârşitul acestei săptămâni cred că o să avem o primă rundă de discuţii pe marginea acestor subiecte. Urmează să comunicăm în spaţiul public tipurile de soluţii pe care le-am identificat şi care ar putea să ajute la redresarea companiei", spune Dumitru Costin.
La sfârşitul lunii mai 2013 guvernul a decis prelungirea cu 180 de zile a termenului de privatizare a Poştei Române, având în vedere că nici un potenţial investitor nu achiziţionare caietul de sarcini până la data-limită de 28 mai.