Politicile monetare neconvenţionale - tratament sau boală?
Printre cele mai cunoscute politici monetare neconvenţionale se numără injectarea de lichidităţi de către marile bănci ale lumii şi creşterea rezervelor minime obligatorii.
Articol de Iulian Olescu, 08 Aprilie 2016, 20:05
Politicile monetare neconvenţionale au dus la salvarea sistemului bancar american imediat după declanşarea crizei globale, dar nu au contribuit la rezolvarea altor probleme ale economiei globale, este una dintre concluziile unei dezbateri organizate astăzi de Societatea Română de Economie şi Institutul European din România.
Potrivit analistului Aurelian Dochia, creşterea economică nu s-a reluat, datoriile publice şi private au rămas la niveluri foarte ridicate şi nu a fost generată inflaţie, multe zone confruntându-se chiar cu fenomenul de dezinflaţie.
Aurelian Dochia: ”Politicile monetare neconvenţionale sunt prezentate ca un tratament, dar ele de fapt sunt o boală care nu rezolvă, pe fond, lucrurile şi care probabil că îngreunează şi mai mult situaţia.
”În momentul declanşării crizei, nu existau foarte multe opţiuni.
”Trebuia să se facă ceva şi, în disperare de cauză, s-au adoptat aceste măsuri, deci a fost un moment şi o măsură de urgenţă care şi-a produs efectele scontate, în măsura lui limitată de a împiedica un colaps al pieţelor financiare care ameninţa, în momentul ăla, America şi probabil că întreaga lume.
”Dar dincolo de aceste efecte care putem să spunem că au fost realizate, aşteptările n-au mai fost împlinite”.
Printre cele mai cunoscute politici monetare neconvenţionale se numără injectarea de lichidităţi de către marile bănci ale lumii şi creşterea rezervelor minime obligatorii, cu scopul de a limita creditarea.