Oficial al CE: România are probleme de creştere a deficitului structural
România a început o consolidare fiscală impresionantă, dar are probleme de creştere a deficitului structural.
Articol de Carmen Gavrilă, 14 Iunie 2017, 13:21
România a demarat o consolidare fiscală impresionantă, dar, începând cu 2016 şi în primul semestru al lui 2017 au apărut probleme de creştere a deficitului structural, a avertizat astăzi Isabel Grillo, şef de unitate de la Direcţia Generală pentru Politici Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene.
Expertul a mai spus că România trebuie să îşi aleagă priorităţi clare de investiţii publice, pe care să le implementeze în mod transparent şi în acelaşi timp să pună în aplicare planul privind achiziţiile publice.
Isabel Grillo a explicat că din 2010 până acum în România creşterea economică a fost determinată în special de consum, ceea ce înseamnă că această creştere riscă să nu fie sustenabilă.
De aceea, a spus expertul comisiei, este nevoie de investiţii. Este drept că România are o rată bună a investiţiilor, a explicat Isabel Grillo, dar trebuie ţinut cont că România are de recuperat mult în materie de dezvoltare. "Infrastructura are nevoie de multe investiţii.
De aceea, dacă analizăm doar investiţiile, în comparaţie cu cele din alte ţări, România are o rată peste media Uniunii Europene la acest capitol, dar în acelaşi timp România are o problemă mare de infrastructură, care este în urma altor state membre".
În ce priveşte aspectele sociale, Sandrine de Buggenoms, experta Comisiei Europene în materie de ocupare a forţei de muncă, a spus că România a iniţiat reforme esenţiale, atât că ele trebuie aplicate până la capăt.
Potrivit evaluărilor Comisiei, avem forţă de muncă nefolosită, gradul cel mai mare din UE. În ce priveşte inactivitatea, muncă multă la negru şi o creştere mare a inegalităţii.
De exemplu, în UE diferenţa dintre săraci şi bogaţi este, în medie, de 1 la 5, însă în România este de 1 la 8.