Obligaţiile pentru drepturi de autor, depuse de angajator
Anunţul ministrului muncii, Ioan Botiş, vine în urma criticilor vehemente legate de deplasările pe care angajaţii pe drepturi de autor erau obligaţi să le facă pentru a-şi plăti dările.
Articol de Paul Poteraşi, 08 Septembrie 2010, 14:29
Plătitorii de venituri din drepturi de autor vor reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor, a anunţat ministrul muncii, Ioan Botiş.
El a precizat că procedura a fost aprobată de guvern şi va fi aplicată începând cu luni, 13 septembrie.
"De luni obligaţiile sociale pentru persoanele care obţin venituri din drepturi de autor vor fi oprite la sursă", a declarat Ioan Botiş.
Ministrul muncii a arătat că în cazul angajaţiilor care primesc salariul în mod constant şi realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale.
Pentru persoanele care nu au o relaţie contractuală şi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contribuţile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an.
Ioan Botiş a spus că angajaţii care au salarii şi primesc cu regularitate şi repetitiv şi venituri din drepturi de autor vor plăti CAS-uri pentru veniturile suplimentare, pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute lunar.
Acelaşi sistem de plată se aplică şi pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor în mod repetitiv.
15 ani pentru a primi pensie
Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede că firmele vor avea obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale.
"În condiţiile actuale, stadiul minim de cotizare pentru şomaj este de 12 luni în ultimii doi ani, iar pentru pensii, aşa cum prevede noul proiect de lege, un stagiu de 15 ani.
"Deci, toţi cei care veţi contribui la aceste sisteme - pensii şi şomaj - veţi beneficia de aceste servicii", a adăugat ministrul muncii, Ioan Botiş.
Plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate, ceea ce echivalează cu o contribuţie totală de 11% din baza de calcul, faţă de 16,5% în prezent.
Ministrul muncii a mai precizat că atunci când un angajat este plătit numai pe drepturi de autor baza de impozitare este stabilită la cinci salarii medii brute pe an.
Ioan Botiş a mai afirmat că pentru persoanele care au apucat să îşi depună declaraţiile de venit, se va face regularizarea.