Numărul de înmatriculări de maşini noi, "în creştere"
Institutul Naţional de Statistică raportează o cifră a înmatriculărilor cu peste o cincime mai mare în primele nouă luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2012.
04 Noiembrie 2013, 14:07
Creştere importantă a numărului de înmatriculări noi în România - Institutul Naţional de Statistică raportează o cifră cu peste o cincime mai mare în primele nouă luni ale acestui an faţă de perioada similară din 2012.
Cea mai consistentă creştere s-a înregistrat în cel de-al treilea trimestru, adică perioada iulie-septembrie, în care s-au înregistrat peste 83.000 de intrări în registrele oficiale privind vehiculele rutiere pentru transportul pasagerilor.
Aceasta echivalează cu o creştere de 28% faţă de anul trecut.
Producătorii şi importatorii de maşini din România atrag însă atenţia că nu este vorba de o redresare spectaculoasă a pieţei auto în trimestrul trei, ci doar de efecte ale taxării reduse pentru maşinile vechi, după cum explică Cristian Milea de la Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.
"Termenul de înmatriculări noi se referă la faptul că aceste vehicule au fost pentru prima dată înmatriculate în România. Obiectul acelei înmatriculări este foarte probabil un vehicul la mână a doua importat, asta pentru că cifrele de vehicule noi aferente lui Q3 sunt 19.748, ca să fiu riguros exact, faţă de un 19.712, cât făceam în aceeaşi perioadă a anului trecut.
"Cele 20 şi un pic de procente sunt, cu siguranţă, puse pe seama vehiculelor de import, foarte probabil datorită modului în care timbrul de mediu impune condiţionalităţi pentru zona vehiculelor cu euro 0, euro 1 şi euro 2. Covârşitoarea majoritate a vehiculelor aduse sunt din aceste segmente", spune Cristian Milea.
El mai afirmă că piaţa auto va înregistra o scădere importantă în acest an şi atrage atenţia asupra unei evoluţii negative în contextul actual.
Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul înregistrează scăderi şi la alte categorii importante. Vânzările de carburanţi, mai ales, dar şi de produse alimentare, alcool şi tutun au fost mai mici în primele nouă luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2013.
Singura categorie care a înregistrat creşteri a fost cea a mărfurilor nealimentare, potrvit datelor Institutului Naţional de Statistică.