Noua legislaţie fiscală "ar putea relansa economia"
Proiectele noii legislaţii fiscale au fost tema unei dezbateri organizate de Radio România Actualităţi, în care Viorel Cataramă a susţinut că măsurile ar putea creşte economia.
Articol de Radiojurnal, 21 Martie 2015, 07:20
Proiectele noii legislaţii fiscale au fost şi tema unei dezbateri organizate ieri de Radio România Actualităţi, în care omul de afaceri Viorel Cataramă, membru al Consiliului Investitorilor Români, a susţinut că măsurile prevăzute de aceste proiecte sunt de natură să relanseze economia.
El a explicat că banii care vor rămâne la dispoziţia firmelor prin aplicarea reducerilor de taxe şi impozite vor putea fi folosiţi pentru investiţii, dar şi pentru creşteri de salarii.
"Reducerea TVA-ului, reducerea cotei unice, reducerea CAS-ului sunt de natură să relanseze economia românească. Reducerea TVA-ului la 9% în industria alimentară va descuraja, până la dispariţie, economia subterană", spune Viorel Cataramă.
Pe de altă parte, un alt participant la dezbatere, consultantul fiscal Adrian Benţa, a susţinut însă că prin aplicarea noilor coduri fiscale, salariile ar putea scădea.
"Salariaţii nu răman cu mai mulţi bani în mână, le scade salariul. Pentru că s-a prevăzut că una dintre contribuţii, care până la această măsură a Codului Fiscal era deductibilă - şi mă refer la contribuţia de 5,5% la sănătate -, începând cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, aceasta nu mai este deductibilă, deci, pur şi simplu, se va plăti 16% impozit pentru contribuţia la sănătate", afirmă Adrian Benţa.
Un alt expert fiscal invitat la dezbaterea radiofonică de ieri, Emilian Duca, a afirmat că din noile coduri lipseşte un mecanism de încurajare a micilor întreprinderi şi că nu se prevede, cel puţin deocamdată, o reducere a birocraţiei:
"Procedurile fiscale reprezintă, de fapt, marea miză a modificărilor Codului Fiscal. Cred că accentul care trebuie pus spre simplificarea lor nu se vede încă în această formă. Sperăm ca implicarea parlamentarilor să conducă la un rezultat mai bun, adică la simplificarea producerilor, la informatizare, astfel încât fiecare dintre noi să putem să eliminăm cât mai mult contactul cu administraţia şi să degrevăm, practic, şi administraţia fiscală de nişte îndatoriri mai puţin productive", afirmă Emilian Duca.