Negocieri privind Acordul de liber schimb UE - SUA, la Luxemburg
Acordul ar presupune ca mărfurile să circule libere între Uniunea Europeană şi Statele Unite, fără să fie supuse taxelor vamale.
Articol de Cristina Grecu, 13 Iunie 2013, 18:52
Franţa anunţă că va folosi dreptul politic de veto în cazul în care cultura şi industriile culturale nu sunt excluse din domeniul de aplicare al negocierilor privind un Acord de liber schimb intre Statele Unite şi Uniunea Europeană.
Vineri, la Luxemburg, reprezentanţii Ministerelor Comerţului din Europa, inclusiv cel din România, încearcă să ajungă la un punct comun în această chestiune înainte de a intra in negocieri cu Statele Unite.
Acordul ar presupune ca mărfurile să circule libere între Uniunea Europeană şi Statele Unite, fără să fie supuse taxelor vamale.
Preşedintele american Barack Obama pleda în favoarea acestui acord în discursul său privind starea naţiunii, de la începutul anului, cu argumentul că un comerţ liber şi echitabil, de o parte şi de alta a Atlanticului, va susţine milioane de locuri de muncă bine plătite.
În Europa, părerile sunt împărţite în chestiunea industriilor din domeniul culturii: 14 state, între care şi România, spun că acestea ar trebui excluse din acord, în timp de Marea Britanie consideră că nu trebuie să existe excepţii.
Franţa, ca lider al grupului celor 14, anunţă că va folosi dreptul politic de veto asupra pactului, dacă prevederile acestuia vor include şi industriile din domeniul culturii.
Practic, explică analiştii economici, francezii vor să se asigure că în acest fel nu vor pierde beneficiile acordate la nivel mondial acestor industrii - subvenţii, deduceri fiscale sau scutirea de la plată a unor impozite.
Tot ei spun însă, că dacă europenii cer derogări la anumite capitole, ar putea ca şi americanii să facă acelaşi lucru.
Dacă acordul va fi semnat, ar fi cea mai mare înţelegere comercială din istorie, necesară şi în contextul în care pieţele asiatice devin tot mai competitive. Schimburile comerciale dintre SUA şi Uniunea Europeană au crescut, în 2012, la aproape 646 de miliarde de dolari.