Moneda naţională a fost relativ stabilă în decursul acestui an
Analiştii spun că variaţiile mai importante au fost determinate, în principal, de influenţe ale unor factori externi.
Articol de Iulian Olescu, 27 Decembrie 2015, 13:35
Moneda naţională a fost relativ stabilă în decursul acestui an, chiar dacă au existat câteva episoade de depăşire a pragului de 4,5 lei pentru un euro. I
Analiştii spun că variaţiile mai importante au fost determinate, în principal, de influenţe ale unor factori externi.
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România şi economist-şef al unei bănci importante care activează în ţara noastră, Radu Crăciun, subliniază faptul că leul a înregistrat variaţii mult mai reduse decât alte valute ale ţărilor din regiune.
Radu Crăciun: "Merită subliniat faptul că, pe parcusul anului 2015, şi nu doar în 2015, volatilitatea cursului de schimb a rămas relativ scăzută, în pofida poate a percepţiei generale. Dacă este să ne raportăm la alte valute din ţări precum Ungaria sau din Polonia, unde, tradiţional, volatilitatea cursului de schimb a fost mai mare decât a leului, cursul dictat de piaţă este cursul euro-leu. Orice alt curs de schimb al leului în raport cu alte valute este un curs care derivă din cursul la care acele valute se tranzacţionează în raport cu euro".
Tocmai din acest motiv, aprecierea semnificativă a francului elveţian în raport cu euro şi, implicit, cu leul, înregistrată la începutul anului, nu a putut fi prevenită sau anticipată, ea fiind determinată de o decizie unilaterală şi oarecum surprinzătoare de a elimina pragul de variaţii impus anterior francului de către Banca Centrală Elveţiană.