Ministrul mediului, nemulţumit de direcţiile silvice cu pierderi financiare
Blocarea amenajamentelor silvice cauzate de procedurile costisitoare de evaluare de mediu este unul dintre motivele pentru care Direcția Silvică Giurgiu ar fi înregistrat pierderi.
![Ministrul mediului, nemulţumit de direcţiile silvice cu pierderi financiare](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F11%2F205952%2F17392740102857d6ca.jpeg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Marcela German, 11 Februarie 2025, 13:36
Ministrul mediului, Mircea Fechet, se declară nemulţumit de direcţiile silvice care înregistrează pierderi financiare. Direcţia Silvică Giurgiu este una dintre acestea, iar conducerea instituţiei spune că bilanţul financiar negativ este cauzat de imposibilitatea valorificării masei lemnoase, din două ocoale silvice. Acestea se află în procedură de revizuire de mediu sau în diverse stadii de amenajare. În plus, cererea pentru masa lemnoasă este în scădere, transmite corespondenta RRA, Marcela Petcu.
Reporter: Blocarea amenajamentelor silvice cauzate de procedurile costisitoare de evaluare de mediu este unul dintre motivele pentru care Direcția Silvică Giurgiu a înregistrat pierderi în anul precedent, susține directorul Alexandru Nedelea.
Alexandru Nedelea: Direcția Silvică Giurgiu în anul 2024 a avut o pierdere de un 1 milion și jumătate. Această pierdere s-a datorat, în primul rând, faptului că din cele patru ocoale silvice, două ocoale au fost în procedura de amenajare, ocolul Comana și ocolul Ghimpați. Procedura de mediu este mai îndelungată, motiv pentru care noi nu puteam să recrutăm material lemnos.
În plus, Direcția Silvică Giurgiu se confruntă cu o cerere mică de lemn pentru foc, iar costurile pentru întreținerea unui hectar de pădure sunt foarte mari.
Alexandru Nedelea: Ne confruntăm cu problemele pe care le au și ceilalți colegi, în sensul că cu această încălzire climatică populația nu mai consumă atât cât consuma înainte și nici industria. Mai mult decât atât, costurile unui hectar de pădure sunt mult mai ridicate în zona de câmpie, de la înființare și întreținere și chiar și îngrijire.
Direcția Silvă Giurgiu administrează o suprafață de peste 33.000 de hectare de fond forestier.