Leul, "cea mai bună evoluţie" din spaţiul comunitar în 2013
Timp de 11 luni, leul s-a apreciat uşor faţă de euro, dar în luna decembrie a scăzut cu aproape un procent, potrivit unei analize realizate de Noble Securities.
Articol de Laurenţiu Văduva, 03 Ianuarie 2014, 08:26
Leul a avut, anul trecut, cea mai bună evoluţie din spaţiul comunitar, în raport cu euro, deşi moneda naţională s-a depreciat în ultima lună din 2013.
Timp de 11 luni, leul s-a apreciat uşor faţă de euro, dar în luna decembrie a scăzut cu aproape un procent.
Deprecierea din luna decembrie a leului, a fost determinată între altele de neînţelegerile politice de pe scena politică de la Bucureşti, care au afectat mediul economic şi au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate - spune Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities, compania care a realizat analiza.
Cea mai semnificativă depreciere în 2013, a avut-o coroana cehă.
Evoluţia slabă a economiei, a determinat intervenţia pe piaţa valutară a Băncii Naţionale de la Praga pentru a deprecia moneda, astfel încât să crească exporturile şi inflaţia.
La nivelul întregii Europe, lira turcească a scăzut, anul trecut, cel mai mult în raport cu euro, această monedă prăbuşindu-se cu aproximativ 25 la sută, atât ca urmare a numeroaselor conflicte de stradă cât şi din cauza scandalurilor de corupţie izbucnite în decembrie.
Euro s-a apreciat uşor faţă de dolarul american
Potrivit Noble Securities, pentru moneda unică europeană, anul trecut a fost unul pozitiv - euro s-a apreciat faţă de dolarul american, cu un maxim al ultimilor doi ani faţă de această deviză.
Tot luna trecută agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a retrogradat cu o treaptă ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la 'AAA' la 'AA+', acuzând deteriorarea situaţiei financiare.
Silviu Pojar consideră anul acesta unul important pentru moneda unică europeană, având în vedere şi aderarea Letoniei la Zona Euro; în ceea ce priveşte România, evoluţiile economiei se anunţă pozitive.
Cu toate acestea, 2014 ar putea fi volatil pentru leu românesc, având în vedere instabilitatea politică pe care ar putea-o genera alegerile - prezidenţiale şi europarlamentare.