Legislaţia muncii, discutată de autorităţi, patroni şi sindicate
Reprezentanţii guvernului au discutat cu partenerii sociali şi au ajuns la concluzia că este necesară o schimbare urgentă a normelor care reglementează piaţa muncii.
Articol de Ciprian Sasu, 09 Octombrie 2013, 14:55
Legislaţia muncii şi valoarea salariului minim pe economie - principalele subiecte de discuţie la întâlnirea dintre autorităţi, patronate şi sindicate.
Premierul şi mai mulţi membrii ai guvernului au discutat cu partenerii sociali şi au ajuns la concluzia că este necesară o schimbare urgentă a normelor legale care reglementează relaţiile de muncă în România, după cum spunea, la finalul întâlnirii din cadrul Comisiei Naţionale Tripartite, preşedintele Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
"Partea guvernamentală a propus un moratoriu legat de acest lucru, partea sindicală în totalitate a comunicat că este greu să se încheie un moratoriu atâta timp cât nu există o deschidere sau o schimbare minimală a cadrului legislativ care să permită deschiderea pentru viitor a unor dezbateri mai lungi legate de modificările legislative în domeniul pieţei muncii.
"Pe problema salariului minim am înaintat primului-ministrului, guvernului un proiect de acord social care să prevadă o creştere ritmică a salariului minim pe economie, astfel încât să ajungem în 2016 să avem raportul-salariul minim pe salariul mediu pe economie la nivelul de 50%, ţinta minimală prevăzută de Cartea Socială Europeană, cea a unui mai corect fenomen de distribuţie a veniturilor salariale în populaţia activă salarială a României", a spus Bogdan Hossu.
Reprezentanţii Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa nu renunţă la calendarul preotestelor.
Pichetarea sediului guvernului continuă şi astăzi, este programată chiar la această oră pentru a convinge autorităţile de necesitatea schimbării legii dialogului social şi de asigurarea unor salarii decente în România.
Sindicaliştii cer ca în 2014 salariul minim pe economie să ajungă la 1000 de lei.