Jumătate din mierea produsă în România "merge la export"
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România spune că românii consumă multă miere falsă din import, pentru că preţul celei autohtone este mai ridicat.
18 Aprilie 2013, 15:09
Taxe prea mari pentru apicultori şi consumul redus de miere în rândul românilor par să fie principalele probleme identificate de reprezentanţii sectorului, participanţi la Târgul Naţional al Mierii, care începe azi la Bucureşti.
Chiar dacă în România se produc anual aproximativ 22.000 de tone de miere, mai mult de jumătate se exportă.
În acelaşi timp, atrage atenţia preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, românii consumă miere falsificată, de import, atât din cauza preţurilor mari la produsele autohtone, cât şi din lipsa implicării autorităţilor în promovarea lor.
"Promovarea am încercat s-o facem şi prin acea Lege 506 din 2009, privind introducerea mierii în şcoli, lege care există, dar care nu se aplică, din păcate. S-a introdus mărul în detrimentul mierii.
"Noi încercăm să promovăm consumul de miere, pentru că atâta timp cât consumul intern de miere nu va creşte, în aceste condiţii nici preţurile apicultorilor şi preţul de cumpărare a acestui produs nu vor creşte", spune Ioan Fetea.
El adaugă că importurile de miere sunt de aproximativ 15%.
"Suntem dependenţi, mai mult de 50%, de export. Ne mai deranjează faptul că se importă aproape 10% - 15% din consumul intern de miere.
"S-au adus şi se distribuie fel de fel de surogate de miere", a adăugat Ioan Fetea.