Inflaţia scăzută, "provocare a sistemului bancar european"
Sistemul bancar european se confruntă în prezent cu noi provocări: inflaţia foarte scăzută şi lipsa de bani lichizi de pe piaţă, afirmă vicepreşedintele BEI, Mihai Tănăsescu.
Articol de Iulian Olescu, 19 Iunie 2014, 15:01
Sistemul bancar european se confruntă în prezent cu noi provocări: inflaţia foarte scăzută şi lipsa de bani lichizi de pe piaţă, afirmă vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, Mihai Tănăsescu.
Prezent la Bucureşti la o conferinţă pe teme bancare, Mihai Tănăsescu a mai spus că paşii care se fac pentru crearea unei Uniuni Bancare Europene vor duce la un sistem bancar mai puternic, dar mai precaut.
"Cred că în perioada anilor următori prin introducerea acestor noi reglementări vom avea un sistem bancar mai puternic, mai sănătos, dar mai precaut, un sistem bancar care, din păcate, nu va mai avea viteza pe care a avut-o în perioada 2007-2008, dar care, sigur, va avea un rol important în dezvoltarea economiilor din Europa şi, sigur, şi din lume", a mai spus Mihai Tănăsescu.
La reuniune a fost discutată şi aderarea României la zona euro, iar preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a afirmat că stabilirea anului 2019 ca dată de realizare nu este un obiectiv imposibil de atins, dar este nevoie de eforturi considerabile.
Este vorba, a mai spus Ionuţ Dumitru, de o creştere economică anuală de 4-5%, de îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene, dar şi de o creştere a eficienţei în companiile de stat.