Impozitul forfetar "închide doar firmele neprofitabile"
Anul trecut s-au închis peste 170 de mii de firme, dar doar 14 mii aveau un profit, "iar acesta era nesemnificativ", afirmă preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Articol de Sorin Solomon, 21 Aprilie 2010, 16:15
În anul 2009, au fost închise 173.692 de firme, a declarat la emisiunea "Actualitatea în dezbatere" preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Acesta a precizat însă că majoritatea nu aveau cifră de afaceri.
"Din aceste 173.692 de firme, 93.524, adică 53,84%, erau firme care nu aveau cifră de afaceri, adică nu depuseseră bilanţul, firme inactive din punct de vedere fiscal, care nu aduceau beneficiu statului român sub nicio formă, ele nu funcţionau sau nu depuneau bilanţ. Alte 55.932, adică 32,20%, erau societăţi comerciale care, în anii de creştere 2006-2007, au înregistrat pierdere, exact acele societăţi neverificate. " a afirmat preşedintele ANAF.
Din celelate firme care au fost închise, doar 21.881 de firme au înregistrat profit, a mai spus la Radio România Actualităţi, Sorin Blejnar.
"Dintre acestea 15 mii aproximativ aveau o cifră de afaceri de sub zece milioane de lei vechi pe lună. Or, o societate comercială care câştigă sub o mie de lei, nu îşi pot permite nici măcar să îşi plătească un angajat cu salariul minim pe economie, ceea ce pe mine, ca administraţie fiscală, mă conduce gândul că, de fapt, aceste societăţi comerciale au fost create ori să producă documente, pentru a introduce în circuit şi a solicita rambursări de TVA ilegale, ori au fost create multe dintre ele cu ani în urmă" a afirmat preşedintele ANAF.
Acesta a mai spus că o parte din persoanele care deţineau astfel de firme le-au transformat în "persoane fizice autorizate".
"Cred că pe lângă renunţarea la societăţi nefuncţionale sau la restrângerea activităţii din motive economice, foarte multe persoane care aveau aceste societăţi comerciale au mutat pur şi simplu activitatea pe alte forme de organizare.În anul 2009, s-au înfiinţat cu 54%, mai multe PFA-uri decât în anul 2008" a declarat Sorin Blejnar.
Acesta mai consideră că cele peste 173 de mii de firme desfiinţate nu reprezintă o pierdere pentru administraţia fiscală şi pentru veniturile strânse la buget.